Το τρελό «χώσιμο» του Independent στον Ντέιβιντ Κάμερον

Το τρελό «χώσιμο» του Independent στον Ντέιβιντ Κάμερον

Πώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέστρεψε μία αυτοκρατορία - «Τραγωδία» η τοπικιστική στροφή

Το τρελό «χώσιμο» του Independent στον Ντέιβιντ Κάμερον
Μεγάλα λάθη μπορούν να γίνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, λάθη για τα οποία κανείς μπορεί να μετανιώνει για καιρό που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν σε απροσδόκητα, άγνωστα μονοπάτια.

Σε ένα από αυτά τα λάθη εκτιμά ο Independent ότι υπέπεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον δημοσιογράφο της Washington Post και του CNN Φαρίντ Ζακαρία να… «μαστιγώνει» τον προσφάτως νικητή των βρετανικών εκλογών.

Στο άρθρο του, λοιπόν, ο Ζακαρία κάνει έναν σύντομο απολογισμό από την ομιλία του Κάμερον έπειτα από το ανατρεπτικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας δηκτικά την επιλογή του να αγνοήσει όσα φλέγοντα ζητήματα απασχολούν την κοινή γνώμη, κάνοντας αναφορά μόνο για τα…νοσοκομεία.

Κλείσιμο
Ο Ζακαρία γράφει: «Την Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε την πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός. Μπροστά σε έναν κόσμο προκλήσεων -συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την μαζική μεταναστευτική κρίση στις ακτές της Ευρώπης, την επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία, την συνεχή αδιαλλαξία της Ρωσίας, την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και το συνεχές χάος στην Μέση Ανατολή- ο Κάμερον επέλεξε να μιλήσει για… το σχέδιο που θα διασφαλίσει τα νοσοκομεία με καλύτερο προσωπικό τα Σαββατοκύριακα».



Απορημένος και με χιουμοριστική διάθεση ο Ζακαρία εξηγεί ότι κατανοεί την ανάγκη των κομματικών ηγετών να υποστηρίζουν την φιλοσοφία της «τοπικής πολιτικής», αλλά επισημαίνει πως πλέον η κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία παίρνει τουλάχιστον τοπικιστικό χαρακτήρα.

«Ουσιαστικά η Βρετανία παραιτήθηκε από ηγετική δύναμη», παρατηρεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος, μία ημέρα αφότου ο Κάμερον παραχώρησε δηλώσεις σχετικά με το σύστημα πρόνοιας της χώρας και ενώ βρίσκεται στην Ρίγα της Λετονίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια ώρα, ο Ζακαρία επικαλούμενος στοιχεία από το Royal United Services Institute προβλέπει πως σε λίγα χρόνια ο βρετανικός στρατός θα έχει συρρικνωθεί στα 80.000 μέλη, ενώ σύμφωνα με μία ακόμα πιο δυσοίωνη πρόβλεψη είναι πιθανό να φτάσει μόλις τα 50.000 μέλη.

Παράλληλα, την τελευταία πενταετία έχει σημειωθεί μείωση και στον στρατιωτικό αμυντικό προϋπολογισμό, κάτι που οδηγεί τον Ζακαρία να εξηγήσει την μικρή συμμετοχή στη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη μείωση παρατηρείται κατά τη διάρκεια της θητείας του Κάμερον και στις υπηρεσίες του BBC World, που όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους βραχίονες της διπλωματίας της χώρας.

Καταγράφοντας την επιτυχή πορεία ετών της Μεγάλης Βρετανίας, την οικονομική της υπεροχή και την ανάπτυξη που ακόμα παρατηρείται, ο Ζακαρία καταλήγει ότι είναι παράδοξη η στρατηγική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση.

Επισημαίνει, λοιπόν, πως τα στελέχη της κυβέρνησης είναι πρόθυμα να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο για να μαγνητίσουν επενδύσεις, είτε πρόκειται για Κινέζους, Ρώσους, ή Άραβες ενδιαφερόμενους, ερμηνεύοντας πως μία τέτοια πολιτική ταιριάζει σε έναν επίδοξο επιχειρηματία, αλλά τονίζει πως «η Βρετανία δεν είναι Λουξεμβούργο».

Επομένως, χαρακτηρίζει «τραγωδία» το γεγονός ότι μία χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που «έχει ταλέντο, ιστορία και ικανότητα να διαμορφώσει την διεθνή τάξη», επιλέγει να κάνει μία στροφή εσωστρέφειας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης