Ισπανία: Δυο γυναίκες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το δήμο Μαδρίτης

Ισπανία: Δυο γυναίκες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το δήμο Μαδρίτης

Η Θάτσερ της Ισπανίας ή κομμουνίστρια που κάνει ποδήλατο θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών;

Ισπανία: Δυο γυναίκες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το δήμο Μαδρίτης
Ο δήμος Μαδρίτης ανανεώνει το γυναικείο του άρωμα την Κυριακή. Στις 24 Μαΐου οι Ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι ο δήμος της Μαδρίτης όπου θα κονταροκτυπηθούν δύο κυρίες: Η μία εκπροσωπεί το «Λαϊκό Κόμμα» του Μαριάνο Ραχόι και η άλλη τα αριστερά κόμματα της Ισπανίας με πρώτο και καλύτερο το Podemos. Για τους πολιτικούς αναλυτές, οι κάλπες της Κυριακής θα είναι ένα εκλογικό τεστ για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στο τέλος του 2015.  

«Ποια θα διαδεχτεί τη σύζυγο του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Άνα Μποτέγια, στο δήμο της Μαδρίτης; Η Θάτσερ της Ισπανίας ή κομουνίστρια που κάνει ποδήλατο;», αναρωτιούνται τα διεθνή ΜΜΕ. Η  63χρονη Εσπεράνθα Αγκίρε, υποψήφια με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την 71χρονη Μανουέλα Καρμένα, εκλεκτή του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας Podemos, αλλά και των κινημάτων της ευρύτερης Αριστεράς. Η Καρμένα τέθηκε επικεφαλής της συμμαχίας Ahora Mαdrid, την οποία στηρίζει το κόμμα του Ιγκλέσιας αλλά και τα υπόλοιπα  κόμματα της Αριστεράς. 

Εσμεράνθα Αγκίρε - Η εφτάψυχη «Θάτσερ της Ισπανίας»
Κλείσιμο
Πολλοί την αποκαλούν «Θάτσερ της Ισπανίας» λόγω των φιλελεύθερων θέσεών της. Η ίδια τρέφει απέραντο θαυμασμό για τον ιδιαίτερα δημοφιλή δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Η Αγκίρε είναι δημοτική σύμβουλος από τη δεκαετία του 1980, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 1996, ενώ το 1999 εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας. Επέζησε ενός ατυχήματος με ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραχόι, αλλά και τρομοκρατικής επίθεσης σε ξενοδοχείο της Βομβάη όπου είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άτομα. 

Μανουέλα Καρμένα - Η κομμουνίστρια δικηγόρος που κάνει ποδήλατο  
Η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα είναι δικηγόρος και πριν από λίγα χρόνια πήρε σύνταξη από το δικαστικό σώμα. Τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και κρατούμενους από το καθεστώς. Υπήρξε μέλος του ΚΚ της Ισπανίας.

Τον Φεβρουάριο του 1977, στα δύσκολα ακόμα χρόνια της μεταπολίτευσης, ακροδεξιοί ένοπλοι μπήκαν στο γραφείο της και σκότωσαν πέντε δικηγόρους. Εκείνη γλίτωσε από θαύμα. Αρκετά χρόνια αργότερα, τρία άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις δολοφονίες. Μόλις βγήκε στη σύνταξη, η Καρμένα έγινε σταρ των social media ανοίγοντας ένα blog προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη δικαιοσύνη. Κυκλοφορεί πάντα με ποδήλατο. To 2015 αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της λίστας Ahora Madrid για το αξίωμα του δημάρχου. 

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη για το δήμο της Μαδρίτης θα είναι μεγάλη, καθώς το μικρό προβάδισμα που δίνουν στην Αγκίρε έναντι της Καρμένα είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Όσο, για την αυτοδυναμία, δεν τίθεται θέμα. Κι όλα αυτά σε έναν δήμο και μια περιφέρεια, που παραδοσιακά ελέγχονται απόλυτα από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης