Επέλαση των τζιχαντιστών: Μετά την Παλμύρα... η Δαμασκός!

Επέλαση των τζιχαντιστών: Μετά την Παλμύρα... η Δαμασκός!

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει ανενόχλητο την προέλασή του στη Συρία μετά την κατάληψη και του τελευταίου διασυνοριακού περάσματος μεταξύ Ιράκ και Συρίας, που βρισκόταν στον έλεγχο του στρατού του Άσαντ

Επέλαση των τζιχαντιστών: Μετά την Παλμύρα... η Δαμασκός!
Η Δαμασκός θα είναι ο επόμενος στόχος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μετά την κατάληψη της μισής Συρίας και των  συνόρων της με το Ιράκ . 

Η ανατριχιαστική καταστροφή αγαλμάτων και άλλων αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές σε περιοχές του Ιράκ - Χάτρα, Νιμρούντ αλλά και του μουσείου της Μοσούλης- ενισχύονται οι φόβοι ότι η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία θα έχει ανάλογη τύχη.

«Θα ήταν τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε η UNESCO και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει το ανεκτίμητο μνημείο.

Κλείσιμο
Η Παλμύρα όμως έχει και τεράστια γεωπολιτική σημασία. Από το «μαργαριτάρι της ερήμου» περνούν  οι δρόμοι για τη Χομς και την πρωτεύουσα Δαμασκό, που αποτελεί, όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές, τον επόμενο στόχο των τζιχαντιστών.

Η αρχαία πόλη της Συρίας διαθέτει επίσης ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει ανενόχλητο την προέλασή του στη Συρία μετά την κατάληψη και του τελευταίου διασυνοριακού περάσματος μεταξύ Ιράκ και Συρίας, που βρισκόταν στον έλεγχο του στρατού του Άσαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν από το "Αλ Τανφ", γνωστό και ως Αλ Ουαλίντ στο Ιράκ,  μετά την εισβολή των τζιχαντιστών στην αρχαία Παλμύρα.

Tην ίδια ώρα , αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η προέλαση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ καταδεικνύει την αποτυχημένη, μέχρι τώρα , στρατηγική των Αμερικανών και του διεθνούς συνασπισμού εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η κατάληψη του Ραμάντι που βρίσκεται στην «καρδιά» του σουνιτικού Ιράκ εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον έναντι των τζιχαντιστών.

«Η κατάληψη από τους τζιχαντιστές του Ραμάντι και της Παλμύρα αποτελούν δύο σημαντικές νίκες του Ισλαμικού Κράτους έναντι της Δύσης και δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών - της Βαγδάτης και της Δαμασκού- δεν μπορούν να φρενάρουν την επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους», υποστηρίζει η Αμερικανίδα Μαρίνα Οτάγουειθ, πολιτική αναλύτρια στη Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Μάνσουρ, εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός θεωρεί ότι η κατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι καθαρά αποτυχία της ιρακινής κυβέρνησης , όμως δείχνει πως και η στρατηγική των Αμερικανών έναντι των τζιχαχτιστών χωλαίνει.

Ακόμη και οι αμερικανικές δυνάμεις που μετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, κατά κύριο λόγο στο Ιράκ, χαρακτήρισαν δύσκολη πρόκληση την πολεμική αναμέτρηση με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κατέλαβαν το Ραμάντι.

Οι πρόσφατες κτήσεις τους σε συνδυασμό με την κατάληψη και του τελευταίου συνοριακού περάσματος από το Ιράκ στη Συρία στην Αλ Τανφ δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της διεθνούς συμμαχίας που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα,  επιμένει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, το Reuters φέρνει σε δεινή θέση την Άγκυρα αποκαλύπτοντας επικαλούμενη Τούρκος εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής πως, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας  βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014.

Οι μαρτυρίες αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, η οποία αρνείται ότι έστειλε όπλα στους Σύρους αντάρτες και, κατ' επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι καταθέσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες κυρίως της Συρίας ότι η Τουρκία, προκειμένου να δει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορά της.

Ορισμένοι από τους μαχητές αυτούς εντάχθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης