Στήριξη Ερντογάν σε Ακιντζί για το Κυπριακό

Στήριξη Ερντογάν σε Ακιντζί για το Κυπριακό

Όπως σημείωσε, με τον Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν τον οδικό χάρτη που  θα ακολουθήσουν αλλά και τον ρόλο που θα αναλάβουν οι φίλοι της Τουρκίας

Στήριξη Ερντογάν σε Ακιντζί για το Κυπριακό
O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα εξέφρασε την εκτίμηση πως θα διανύσουν μεγάλη απόσταση για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Όπως σημείωσε, με τον Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν τον οδικό χάρτη που  θα ακολουθήσουν αλλά και τον ρόλο που θα αναλάβουν οι φίλοι της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στηριξει όλες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και θα το κάνει και τώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου του 2014.

Ισχυρίστηκε ότι δεν αρκεί η «καλή θέληση» μόνο της τουρκικής πλευράς αλλά χρειάζεται «πλέον και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να σταματήσει να δυσκολεύει την κατάσταση και πρέπει να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια. Αν αυτό γίνει, εμείς πιστεύουμε ότι το 2015 μπορεί να είναι χρονιά λύσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία όπως το 2004». Σημείωσε ακόμα πως «η προσπάθεια να υπάρξει αποτέλεσμα μέσω άλλων οδών ασκώντας πιέσεις προς την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι χαμένη προσπάθεια». 

Κλείσιμο
«Θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον κ. ‘πρόεδρο’ (Ακιντζί) και την αντιπροσωπεία του, η ενότητα είναι η βασική μας δύναμη» ανέφερε ο Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας πως πρέπει να συνενώσει τις προσπάθειές της μαζί με τη Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης και ο ίδιος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως υπάρχει έδαφος για λύση του Κυπριακού και συμφώνησε με τον Ερντογάν πως η προσπάθεια δεν πρέπει να γινει μονόπλευρά, εννοώντας πως μέχρι σήμερα μόνο η τουρκική πλευρά ωθεί τα πράγματα.
«Η μεγαλύτερη ευχή μου» είπε  «είναι το όραμά μου να το μοιραστεί και ο Αναστασιάδης. Είναι γνωστό ότι το 2004 ήταν ο μόνος που είπε ναι στο δημοψήφισμα. Αλλά δυστυχώς έπειτα που βγήκε το 75% δεν μπόρεσε διατήρησε αυτή τη θέση και υπήρξε αλλαγή της θέσης του. Η ευχή μου είναι το όραμα που επέδειξε το 2004 να επανέλθει στην επικαιρότητα και διεξάγοντας μαζί του ένα ωφέλιμο διάλογο να υπάρξει λύση σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2008 και πλέον οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν μέρος του διεθνούς δικαίου». 

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει λύση εντός του 2015 αλλά ο ίδιος δεν είναι μάγος. 

Ανέφερε τέλος ότι θα ωφελήσει όλους, αντί το φυσικό αέριο να είναι αφορμή για διαμάχη μπορεί να μετατραπεί σε συνενωτικό στοιχείο και μπορεί να είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για την οικονομία των Ελληνοκυπρίων.  Είπε ότι θα ωφελήσει και την Ελλάδα, την Τουρκία και τις χώρες της περιοχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης