Βρετανία: Γρίφος το αποτέλεσμα των αυριανών γενικών εκλογών

Βρετανία: Γρίφος το αποτέλεσμα των αυριανών γενικών εκλογών

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα σε Κάμερον και Μίλιμπαντ προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Βρετανία: Γρίφος το αποτέλεσμα των αυριανών γενικών εκλογών
Σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση εμπιστοσύνης, εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο… Το κλίμα που διαμορφώνεται για τις αυριανές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, καθώς αναλυτές και βρετανικά δίκτυα ήδη μιλούν για την επόμενη ημέρα, προσπαθώντας να δώσουν μία ερμηνεία στην πολιτική «παράλυση» που επικρατεί στη χώρα.



Κλείσιμο
Με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να… νιώθει την ανάσα του Έντ Μίλιμπαντ, οι αυριανές αναμένονται να είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών για τους Βρετανούς.



Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν στήθος με στήθος τους αιώνιους αντιπάλους, τους Συντηρητικούς με τους Εργατικούς, ενώ έδαφος φαίνεται να κερδίζει το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας της Νίκολα Στέρτζιον.
Αναλυτικότερα, οι Συντηρητικοί του Κάμερον συγκεντρώνουν 34% των ψήφων, οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ 33%, το εθνικιστικό κόμμα του Φάρατζ 13%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ 8% και το κόμμα Σκωτίας αγγίζει το 3,9%.



Όλα αυτά, ενώ ένας στους έξι ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος και με το πιθανότερο σενάριο κανένα κόμμα να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 326 εδρών.

Βρετανικά δίκτυα εκτιμούν πως σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αναδειχθούν νικητές, ο Κάμερον θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.



Στο μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για συνομιλίες Κάμερον και Κλεγκ σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αν τελικά οι Τόρις κερδίσουν περισσότερες έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αν ωστόσο, οι Συντηρητικοί εκλεγούν με μία ή δύο μονάδες διαφορά από τους Εργατικούς, βρετανικά δημοσιεύματα μιλούν για μήνες χωρίς κυβέρνηση, καθώς ο Κάμερον θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους.



Την ίδια ώρα, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι επιδίδονται σε μία κούρσα σπριντ των τελευταίων ωρών με δραστηριότητες πολλών ειδών στοχεύοντας στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων και κυρίως στην επιχείρηση γοητείας στους αναποφάσιστους.

Ο Νικ Κλεγκ μέσα σε μία ημέρα εμφανίστηκε να κάνει περίπατο με τη σύζυγό του Μίριαμ στο Κάρντιφ, έπειτα να ψήνει μπέικον στην Κορνουάλη, αλλά και ψωμί στο Κένταλ, όπως και να παίζει με παιδιά σε παιδικό σταθμό, ενώ το τουρ με το πούλμαν του συνεχίζεται.



Από την άλλη ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε σε παιδικό σταθμό όπου έπαιξε με τη σειρά του με τα παιδιά, ένα εκ των οποίων κατασκεύασε και του δώρισε ένα χάρτινο μπλε αστέρι. Αργότερα, μετέβη στην Ουαλία όπου επισκέφτηκε μία φάρμα και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες της και τέλος φόρεσε κράνος και ειδική στολή για να επιβλέψει τις κατασκευές σε ζωολογικό κήπο.



Την ίδια ώρα, ο Έντ Μίλιμπαντ προτίμησε παραδοσιακούς τρόπους καμπάνιας με προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, έκανε την διαφορά με την ανάρτηση πέτρινης πλάκας, στην οποία, ως άλλος… Μωυσής, έγραφε τις δικές του «έξι εντολές» ως μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεών του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης