Δεν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κολ που «σφάζει» τη Μέρκελ

Δεν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κολ που «σφάζει» τη Μέρκελ

Δικαστήριο απαγόρευσε την έκδοσή του

Δεν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κολ που «σφάζει» τη Μέρκελ
Ο Χέλμουτ Κολ και κυρίως η δεύτερη και αρκετά νεότερη σύζυγός του δικαιώνονται! Οι αναγνώστες τελικά δεν θα «απολαύσουν» τα κακεντρεχή σχόλια του "πατέρα της γερμανικής επανένωσης" προς την Ανγκελα Μέρκελ και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, αφού δικαστήριο της Κολωνίας φρέναρε την έκδοση του βιβλίου, υπό τον τίτλο: "Κληροδότημα: Τα πρωτόκολλα του Κολ".

Το βιβλίο που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου και πρώην βιογράφου του τέως καγκελάριου της Γερμανίας, Χέριμπερτ Σβαν, δεν θα κυκλοφορήσει στη γερμανική αγορά. Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Κολ και του δημοσιογράφου ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν δικαστήριο της Κολωνίας αποφάνθηκε υπέρ του Κολ αλλά ο Σβαν άσκησε έφεση και στον ενδιάμεσο χρόνο προετοίμασε το βιβλίο. Οι δικηγόροι του Κολ έλαβαν εντολή να σταματήσουν την κυκλοφορία του και τελικά τα κατάφεραν.

Στις σελίδες του επίμαχου βιβλίου περιλαμβάνονται τμήματα των μυστικών συζητήσεων του δημοσιογράφου με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας στο σπίτι του, στο Ογκερσχάιμ, από το Μάιο του 2001. Τότε ο Χέλμουτ Κολ είχε διασφαλίσει σε συμβόλαιο με τον Σβαν ότι θα διατηρούσε το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει για το περιεχόμενο και το χρόνο έκδοσης των συζητήσεών τους. Ρήξη στις σχέσεις του προκλήθηκε όταν η δεύτερη σύζυγός του Κολ άρχισε να επεμβαίνει στο έργο του δημοσιογράφου. Στη συνέχεια, ο Κολ κατήγγειλε τη συνεργασία μαζί του με αποτέλεσμα η υπόθεση να λάβει την δικαστική οδό .Ο Κολ είχε αναθέσει στον Σβαν την συγγραφή των απομνημονευμάτων του και στο πλαίσιο αυτό είχε εκμυστηρευτεί το 2001 και το 2002 ότι θυμόταν σε συνομιλίες που ο Σβαν μαγνητοφωνούσε. Όμως, οι δύο πλευρές τελικά δεν τα βρήκαν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Σβαν από το να δημοσιεύσει αποσπάσματα από εκείνες τις συνομιλίες στον γερμανικό Τύπο. Ο Κολ έκανε τις αποκαλύψεις αυτές τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία και με φόντο το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων των Χριστιανοδημοκρατών.

Κλείσιμο
Ο Κολ στο επίμαχο βιβλίο σφάζει με το... βαμβάκι την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως τον νυν υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον τέως πρόεδρο της Γερμανίας, Κριστιάν Βουλφ. Η Μέρκελ εκείνη την εποχή είχε πάρει αποστάσεις από τον πολιτικό μέντορά της. Όπως φέρεται να είχε πει ο Κολ στον Σβαν, "η Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι". Η παλαιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστερά κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη, πρόσθεσε ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ανίδεη. Ωστόσο, δεν εκφράζεται με ανάλογου ύφους σχόλια για τον Β. Σόιμπλε, το οποίο προόριζε για διάδοχό του αλλά θεωρεί ότι δεν μπορούσε να φέρει το ευρώ στην Ε.Ε. Για άλλα σημαντικά στελέχη του CDU, τους χαρακτηρίζει προδότες ή ακόμα και μηδενικά, όπως στην περίπτωση του τέως προέδρου της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης