Ιταλία: 20.000 εθελοντές καθαρίζουν το Μιλάνο μετά τα βίαια επεισόδια

Ιταλία: 20.000 εθελοντές καθαρίζουν το Μιλάνο μετά τα βίαια επεισόδια

«Κανείς δεν αγγίζει το Μιλάνο», ήταν το σύνθημά τους - Με ένα σφουγγάρι και μία σκούπα επαναφέρουν με τα συνεργεία του δήμου την εικόνα της πόλης

Ιταλία: 20.000 εθελοντές καθαρίζουν το Μιλάνο μετά τα βίαια επεισόδια
Λίγες ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια στο Μιλάνο από ομάδες διαδηλωτών και βάνδαλων με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2015, οι πολίτες δεν μένουν σε απραγία και πιάνουν σφουγγάρια και σκούπες για να καθαρίσουν όσα άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι.

Με σύνθημα «κανείς δεν αγγίζει το Μιλάνο», 20.000 ήταν οι εθελοντές που πραγματοποίησαν πορεία και αφού έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Καντόρνα, ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες με ένα σκοπό: την επαναφορά της εικόνας της πόλης πριν την εισβολή των… βαρβάρων.

Νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άνδρες, έφηβοι, ολόκληρες οικογένειες είπαν «ναι» στο κάλεσμα των εμπνευστών της πρωτοβουλίας και «οπλίστηκαν» με καθαριστικά για να δώσουν και πάλι στο Μιλάνο την χαρακτηριστική εικόνα του.


Κλείσιμο

Με δάκρυα στα μάτια μία 76χρονη γυναίκα δήλωσε στην Corriere della Sera: «Αγαπώ την πόλη μου μέχρι θανάτου. Εδώ παντρεύτηκα, εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μου. Είμαι υπερήφανη για την πόλη μου».

Μαζί της και ο 81χρονος σύζυγός της, ο οποίος παρότι είχε τραυματιστεί στο χέρι δε δίστασε να κατέβει μαζί με τους εθελοντές για να καθαρίσει και αυτός την αγαπημένη του πόλη.

Ωστόσο, ανάμεσα στους ερασιτέχνες καθαριστές υπήρχαν και δύο αδέλφια, τα οποία την 1η Μαΐου συμμετείχαν στην πορεία κατά της Διεθνούς Έκθεσης χωρίς να λάβουν μέρος στα επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ταραχοποιοί έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, κατέστρεψαν προσόψεις τραπεζών, έκαψαν αυτοκίνητα και βύθισαν στο χάος την πόλη.



«Αν η επίθεση κατά των τραπεζών έχει νόημα σαν αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, το κάψιμο των αυτοκινήτων είναι καθαρή πράξη βίας. Είναι αντιπολιτικό», δήλωσε ο ένας από τους δύο νεαρούς στην ιταλική εφημερίδα.

Μαζί με τους 20.000 πολίτες και ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία, ο οποίος με μεγάφωνο που θύμιζε άλλους καιρούς, ευχαριστούσε τους εθελοντές και τόνιζε πως «κανείς δεν πρέπει να αγγίξει το Μιλάνο, γιατί το Μιλάνο επαναστατεί, αντιδρά και λέει όχι σε κάθε μορφής βία».



Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την απάντηση των πολιτών απέναντι στους ταραχοποιούς.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης