Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές

Περίπου δέκα πλοία πραγματοποιούν επιχειρήσεις τώρα στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Triton υπό την Frontex,

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές
Η Frontex, η ευρωπαϊκή δύναμη αρμόδια για την παρακολούθηση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τις επιχειρήσεις της στη Μεσόγειο όπου περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι διασώθηκαν και δέκα έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο αριθμός των διασωθέντων είναι περίπου 6.800.

"Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων και των αεροσκαφών. Ζητήσαμε και λάβαμε την επιβεβαίωση των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία, όσον αφορά την αποστολή μονάδων τους", δήλωσε η Εύα Μοντσούρε, η εκπρόσωπος της Frontex που εδρεύει στη Βαρσοβία.

Περίπου δέκα πλοία πραγματοποιούν επιχειρήσεις τώρα στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Triton υπό την Frontex, και η υπηρεσία "oλοκληρώνει τις διαδικασίες αποστολής και άλλων πολεμικών πλοίων τα οποία ωστόσο χρειάζονται χρόνο για να φθάσουν στην περιοχή", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Κλείσιμο
Έπειτα από σειρά ναυαγίων με περισσότερους από 1.200 νεκρούς τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 23 Απριλίου, αποφάσισαν να ενισχύσουν την παρουσία της ΕΕ στη θάλασσα τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton, ο οποίος μέχρι τότε ανερχόταν σε τρία εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3.000 από τους 5.800 πρόσφυγες που διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν σήμερα στις ιταλικές ακτές, ενώ ένα κοριτσάκι γεννήθηκε μέσα σε πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Η γέννηση της μικρούλας, η μητέρα της οποίας διασώθηκε από το πλοίο Bettica, ανακοινώθηκε μέσω Twitter. Το πλήρωμα του Bettica βρήκε τη νύχτα τη γυναίκα η οποία είχε ωδίνες τοκετού, μέσα σε πλοιάριο -- ένα από τα 34 πλοιάρια που αναχαιτίστηκαν το Σαββατοκύριακο. "Μητέρα και κόρη είναι καλά στην υγεία τους", αναφέρει το πολεμικό ναυτικό, αναρτώντας φωτογραφία που δείχνει το νεογέννητο να κοιμάται μέσα σε αυτοσχέδια κούνια στολισμένη με έναν ροζ φιόγκο.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε σήμερα 21 πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάριο στ' ανοιχτά των νότιων ακτών της Ισπανίας.

Μια πρώτη ομάδα 873 προσφύγων, εκ των οποίων 103 γυναίκες και 52 παιδιά, έφθασαν στο λιμάνι Ποτσάλο, κοντά στη Ραγκούζα, στο νότιο άκρο της Σικελίας. Οι πρόσφυγες, κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία, θα μεταφερθούν αφού δηλώσουν την ταυτότητά τους στα κέντρα υποδοχής σε όλη τη χερσόνησο, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, μεταξύ άλλων.

Μια δεύτερη ομάδα σχεδόν 400 προσφύγων επίσης από τη Σομαλία, την Ερυθραία αλλά και τη Συρία, έφθασε με πλοίο της ακτοφυλακής στη Μεσίνα της βόρειας της Σικελίας.

Δύο πολεμικά πλοία αναμένονται αργότερα σήμερα με 1.500 πρόσφυγες.

Η φρεγάτα "Bersagliere" έφθασε στο Ρήγιο της Καλαβρίας με 778 πρόσφυγες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε διαφορετικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες. Οι πρόσφυγες άρχισαν να αποβιβάζονται από το πλοίο. Το περιπολικό πλοίο "Vega" έφθασε στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας με 675 πρόσφυγες, οι οποίοι περιμένουν να τους δοθεί άδεια για την αποβίβασή τους.

Επίσης, μια άλλη ομάδα 328 προσφύγων έφθασε στο νησάκι της Λαμπεντούζα.

Μόνο το Σάββατο, η ιταλική ακτοφυλακή συντόνισε τη διάσωση 3.690 προσφύγων που επέβαιναν σε 17 υπερφορτωμένα σαπιοκάραβα, κυρίως στ΄ανοικτά της Λιβύης.

Για πρώτη φορά το Σάββατο, το γαλλικό περιπολικό πλοίο "Commandant Birot" που εστάλη την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Μεσόγειο, μετείχε στις επιχειρήσεις κατά τις οποίες διασώθηκαν 219 πρόσφυγες που επέβαιναν σε τρία πλοιάρια.
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι ο ήπιος ανοιξιάτικος καιρός και η ήρεμη θάλασσα αναμένεται να αυξήσουν σε 200.000 τον συνολικό αριθμό αφίξεων στη χώρα για το 2015, μια αύξηση κατά 30.000 σε σχέση με πέρυσι.

Εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική αλλά και πολλοί από τη Συρία που αναχωρούν κυρίως από τη Λιβύη, φθάνουν καθημερινά στις ιταλικές ακτές. Το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη αφήνει στους διακινητές ελεύθερο το πεδίο δράσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης