Ισραήλ: Αστυνομία και διαδηλωτές σε σύγκρουση

Ισραήλ: Αστυνομία και διαδηλωτές σε σύγκρουση

Αφορμή αποτέλεσε ένα βίντεο όπου απεικονίζονται αστυνομικοί να ξυλοκοπούν έναν Αιθίοπα Εβραίο

Ισραήλ: Αστυνομία και διαδηλωτές σε σύγκρουση
H αστυνομία του Ισραήλ έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν κατέβει στους δρόμους του Τελ Αβίβ προκειμένου να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τις διακρίσεις σε βάρος των Ισραηλινών αιθιοπικής καταγωγής, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών πέταξαν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια ακόμα και καρέκλες που πήραν από εστιατόρια της περιοχής, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για μία από τις βιαιότερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης.

Κλείσιμο


Οι αρχές έκαναν επίσης χρήση αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τους γύρω δρόμους. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον τύπο, 3.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία πλημμύρισαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες έπειτα από μία συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ, όπου είχαν επίσης ξεσπάσει επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «όλες οι καταγγελίες (σε βάρος της αστυνομίας) θα εξεταστούν». «Όμως δεν υπάρχει θέση για τη βία», προσέθεσε ο ίδιος.

Η προβολή σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενός βίντεο όπου απεικονίζονται δύο αστυνομικοί να χτυπούν έναν Ισραηλινό στρατιώτη αιθιοπικής καταγωγής που φορούσε στρατιωτική στολή προκάλεσε την οργή αυτής της κοινότητας.

Μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών, εκατοντάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους αιθιοπικής καταγωγής.

Κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν τα συνθήματα «ένας βίαιος αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στην φυλακή» ή «εμείς ζητάμε ίσα δικαιώματα».

Ορισμένοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία έχοντας τα χέρια τους σηκωμένα σα να τους έχουν φορέσει χειροπέδες.

Λίγο προτού ξεκινήσει η συγκέντρωση, ο Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση όπου διαβεβαιώνει ότι θα συναντήσει αύριο τον Νταμάς Πακαντά, τον στρατιώτη αιθιοπικής καταγωγής ο οποίος δέχεται την επίθεση στο βίντεο, όπως επίσης και άλλους εκπροσώπους της αιθιοπικής κοινότητας.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης