Ομπάμα - Άμπε: Τα έθνη μας έχουν γίνει όχι μόνο σύμμαχοι, αλλά αληθινοί φίλοι

Ομπάμα - Άμπε: Τα έθνη μας έχουν γίνει όχι μόνο σύμμαχοι, αλλά αληθινοί φίλοι

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό - Κοινό μέτωπο Ιαπωνίας-ΗΠΑ κατά του εξτρεμισμού - Σχόλια για τα βίαια επεισόδια στην Βαλτιμόρη

Ομπάμα - Άμπε: Τα έθνη μας έχουν γίνει όχι μόνο σύμμαχοι, αλλά αληθινοί φίλοι
Το παρελθόν μπορεί να ξεπεραστεί κι οι παλαιότεροι αντίπαλοι μπορούν να γίνουν στενοί εταίροι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

«Τα έθνη μας έχουν γίνει, όχι μόνο σύμμαχοι, αλλά αληθινοί εταίροι και φίλοι», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Για πρώτη φορά μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες, ανανεώσαμε τον οδικό χάρτη για την αμυντική συνεργασία μας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για την δραστηριότητα της Κίνας στη θάλασσα της Νοτίου Κίνας.
Κλείσιμο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση στις ΗΠΑ, τον Ομπάμα και έκανε μία αναφορά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραποιώντας την σπουδαία φράση του και λέγοντας «Έχουμε ένα όνειρο».

Όπως είπε ο Αμπε, με τις ΗΠΑ μοιράζεται κοινές αξίες και όπως τόνισε η συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο, ενώ επισήμανε πως οποιαδήποτε κρίση πρέπει να επιλύεται ειρηνικά και όχι μέσω συγκρούσεων.

Μάλιστα, επανέλαβε την θρυλική φράση του Τζον Κένεντι «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για εσάς. Ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την χώρα σας», προσθέτοντας πως θα ξεκινήσει μία νέα εποχή ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

«Η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνία είναι σημαντική για τη διατήρηση ασφάλειας, ειρήνης, ελευθερίας πλοήγησης, όχι μόνο για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ομπάμα και σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή της Κίνας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία με την χώρα.

Ερωτηθείς για την παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων, ο Αμπε δήλωσε πως εργάζεται σκληρά ώστε να γίνονται σεβαστά και να μην σημειώνονται περιστατικά βίας.

Σχετικά με την αύξηση της τρομοκρατίας, ο Ιάπωνας ηγέτης κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί κατά του εξτρεμισμού και πρόσθεσε πως η μετριοπάθεια είναι η καλύτερη μέθοδος.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό. Με την αύξησή του υπάρχουν μετανάστες, τους οποίους στηρίζουμε. Είναι σημαντικό να παρέχουμε στήριξη. Πρέπει να πούμε στις χώρες ότι δεν είναι μόνες και δεν είναι απομονωμένες, αλλά η διεθνής κοινότητα είναι μαζί τους», δήλωσε ο Αμπε.

«Μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητα να εξαλείψουμε τις βάρβαρες ενέργειες οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος», απάντησε σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς για τα βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη, ο Ομπάμα σχολίασε πως η σκέψη του ταξιδεύει στην οικογένεια του 25χρονου Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του κατά τη σύλληψή του, αλλά και στους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Βέβαια, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για βία, κλοπές και βανδαλισμούς και επισήμανε πως δεν πρόκειται για διαμαρτυρία, ούτε για δήλωση, αλλά για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν εγκληματίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης