Βαλτιμόρη: Ξεκίνησε η επιχείρηση «σκούπα» μετά το χάος

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησε η επιχείρηση «σκούπα» μετά το χάος

Στους δρόμους οι εθελοντές για να καθαρίσουν ό,τι άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι – Σε επιφυλακή η αστυνομία για «ανάφλεξη» της βίας απόψε

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησε η επιχείρηση «σκούπα» μετά το χάος
Μετά τις στιγμές πανικού και απόλυτου χάους με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν κατέβει στους δρόμους της Βαλτιμόρης πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τον θάνατο ενός ακόμα Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του, η κατάσταση ηρεμίας αποκαθίσταται σταδιακά.



Οι φλόγες στα 144 αυτοκίνητα έχουν σβήσει, οι πυρκαγιές στα 15 κτίρια έχουν αφήσει πίσω τους μόνο στάχτη, καπνό και συντρίμμια και οι 200 ύποπτοι για βανδαλισμούς και επεισόδια βίας έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα.

Κλείσιμο


Η εικόνα, βέβαια, σαφώς δεν είναι ειδυλλιακή καθώς δεκάδες είναι οι βιτρίνες καταστημάτων που έχουν μετατραπεί σε θρύψαλα, κι η αύρα των χθεσινοβραδινών ταραχών βαραίνει τον αέρα, με τους 19 αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή κατάσταση.



Στο μεταξύ, ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχής της Βαλτιμόρης όπου σημειώθηκαν τα πιο έντονα επεισόδια υπό τον φόβο ανάφλεξης, τα σχολεία παραμένουν κλειστά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.



Ωστόσο, τους δρόμους έχουν κατακλύσει εθελοντές και εργαζόμενοι του δήμου που με μία σκούπα στο χέρι επιχειρούν να καθαρίσουν ό,τι άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι.

«Αποφάσισα να βγω από το κρεβάτι μου και να καθαρίσω την κοινότητά μου», δήλωσε ένας από τους κατοίκους της περιοχής στο δίκτυο News4.



Μαζί του εμφανίστηκαν πολλοί ακόμα που με τα χέρια μάζευαν σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια από το δρόμο.

Η 34χρονη Μόνικα Μίτσελ με γάντια και πορτοκαλί στολή κατέβηκε με τη σειρά της στο δρόμο καθαρίζοντας ό,τι άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές και οι ταραχοποιοί, και κατευθύνθηκε στα κτίρια που είχαν σπάσει και κλέψει οι βάνδαλοι.



Στο μεταξύ, η Δήμαρχος της περιοχής, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ δήλωσε πως ήταν ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στην ειρηνική διαμαρτυρία αυτών που ζητούν δικαιοσύνη και στους κακοποιούς που απλώς θέλουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια.



Όπως είπε, κατανοεί τον θυμό, αλλά αυτό που συνέβη στην Βαλτιμόρη δεν ήταν οργή, αλλά «καταστροφή μίας κοινότητας».

Όλα αυτά μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη ενώ τελούσε υπό κράτηση με την κατηγορία κατοχής μαχαιριού.



Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν παρέπεμψαν σε εκείνες του Φέργκιουσον που είχε βυθιστεί στην βία μετά τα περιστατικά βίας αστυνομικών κατά άοπλων Αφροαμερικανών.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης