Με το... καλημέρα σύγκρουση Ερντογάν με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη

Με το... καλημέρα σύγκρουση Ερντογάν με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, πως «πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες»

Με το... καλημέρα σύγκρουση Ερντογάν με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη
Η πρώτη κρίση ξέσπασε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από το CNNTurk, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Ακιντζί για τις δηλώσεις του, καλώντας τον να ακούσει με τα αυτιά του αυτά που λέει με το στόμα του. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος άκουγε ζωντανά από το στούντιο του τουρκικού καναλιού τις δηλώσεις Ερντογάν απάντησε αμέσως και διερωτήθηκε εάν «η μικρή πατρίδα δεν πρέπει να μεγαλώσει ποτέ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζε δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί ότι «πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες».

«Ο κύριος Ακιντζί είναι ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το "λαό της βορείου Κύπρου". Αλλά όταν λέει ότι είμαστε δύο αδελφές χώρες, βγαίνουν άλλα πράγματα. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου προέδρου πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του. Επομένως και ως αδελφοί υπάρχουν οι κανόνες εργασίας. Υπάρχει και το τίμημα ως μικρή πατρίδα και μητέρα πατρίδα. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα στη βόρεια Κύπρο. Από 'κει και πέρα για την οικοδόμησή τους, για να υπάρξει η συνέχιση αυτής της διαδικασίας ακόμη, το κόστος που πληρώσαμε εμείς εκεί είναι κάπου ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Αυτά είναι σοβαρά ποσά. Εμείς ποτέ δεν αγνοήσαμε τα εκεί. Μήπως ο κύριος Ακιντζί νομίζει ότι αυτή τη διαμάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε την Κύπρο με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάνε εκείνοι», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κλείσιμο
Ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία βλέπει τη βόρεια Κύπρο ως μικρή πατρίδα, ναι. Και από εδώ και πέρα θα τη βλέπει ως μικρή πατρίδα. Όποια είναι η σχέση που έχει μια μάνα με το παιδί της, αυτή θα συνεχίσει να είναι η σχέση της με το παιδί της. Αυτό μπορεί να το εκφράσει ο ίδιος, και αν το εκφράσει έτσι θα το αποδεχτώ με επιείκεια, αλλά νομίζω ότι εδώ χρειάζεται ευαισθησία και προσοχή». Ο κ. Ακιντζί απάντησε: «Εμείς, δηλαδή, να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μην μεγαλώσουμε; Να μην σταθούμε στα πόδια μας;».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν είναι ικανοποιημένος που μπήκε σε μια τέτοια διαμάχη από τις πρώτες μέρες της "προεδρίας" του. Πρόσθεσε ότι δεν έκανε καμιά δήλωση που να αποκλείει την Τουρκία, αλλά το αντίθετο αυτό που είπε, είναι αμοιβαία σχέση. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε», είπε.

Για τις προσδοκίες του από την Άγκυρα, ο κ. Ακιντζί είπε: «Εγώ θέλω να πω αυτό στην Άγκυρα: Ας μην μας βάλουν να καθίσουμε σε λάθος μέρος από τις πρώτες κιόλας μέρες». Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Ερντογάν έσφαλλε και πως μετά τη συνέντευξή του θα επικοινωνούσε μαζί του. «Πλέον πρέπει πλέον να αφήσουν στην άκρη τη φιλοσοφία του μικρή πατρίδα - μητέρα πατρίδα η οποία έχει τύχει εκμετάλλευσης και να ιδρύσουμε αδελφικές σχέσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης