Ο Κάμερον παίζει το «ελληνικό χαρτί» για να ξαναβγεί πρωθυπουργός

Ο Κάμερον παίζει το «ελληνικό χαρτί» για να ξαναβγεί πρωθυπουργός

Εχοντας δεχτεί σφοδρή κριτική για την πολιτική του, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιλέγει ως παράδειγμα προς αποφυγήν την Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους για την ορθότητα των πεπραγμένων της κυβέρνησής του

Ο Κάμερον παίζει το «ελληνικό χαρτί» για να ξαναβγεί πρωθυπουργός
Το «ελληνικό χαρτί» παίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο ανανεώνοντας την θητεία του στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Την ίδια ώρα, πολλοί χρηματοδότες του Συντηρητικού Κόμματος του γυρνούν στην πλάτη σπεύδοντας να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον, νυν δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος φέρεται να προαλείφεται για διάδοχός του στην ηγεσία των Τόρις.

Κι ενώ κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Βρετανία με την ημέρα της κάλπης να πλησιάζει, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πατάει γκάζι με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν ότι η μάχη μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών θα είναι μία μάχη για γερά νεύρα και τους πολικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μία άνευ προηγουμένου αμφίρροπη εκλογική διαδικασία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους συμπολίτες του να αγνοήσουν τα κελεύσματα του Εργατικού και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Τις τελευταίες ημέρες, οργιάζουν οι φήμες στην Βρετανία ότι οι Εργατικοί έχουν συνάψει συμφωνία κάτω από το... τραπέζι με το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας για να εκτοπίσουν από την εξουσία τον Ντέιβιντ Κάμερον, αν και τα δύο κόμματα το αρνούνται.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα δείχνει πως το Εργατικό Κόμμα , της αξιωματικής αντιπολίτευσης , εμφανίζεται να έχει προβάδισμα μιας μονάδας έναντι των Συντηρητικών. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία "YouGov" και δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Sun". Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, ούτε οι Συντηρητικοί αλλά ούτε και οι Εργατικοί είναι πιθανό να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου.

Έχοντας δεχτεί σφοδρή κριτική για την πολιτική του, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιλέγει ως παράδειγμα προς αποφυγήν την Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους για την ορθότητα των πεπραγμένων της κυβέρνησής του.

«Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία και την ασφάλεια της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, περισσότερα σπίτια , περισσότερες επιχειρήσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί, περισσότερη ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία του ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ και στη συνέχεια έριξε τη λεκτική βόμβα... «Αν θέλετε πολιτικό θέατρο να πάτε στο Χόλιγουντ. Αν θέλετε πολιτικές συγκινήσεις θα μπορούσατε να πάτε στην Ελλάδα. Μου λένε διάφοροι πως αυτή είναι μία συναρπαστική χώρα. Εγώ δεν νομίζω πως είναι συναρπαστική αλλά τρομακτική χώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η οικονομία δεν είναι μόνο γραφήματα και αριθμοί σ΄ έναν προϋπολογισμό. Οικονομία είναι να έχουν οι άνθρωποι δουλειές και χρήματα, να ξέρουν πως στο τέλος του μήνα θα πάρουν το μισθό και τη σύνταξή τους. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρή οικονομία. Αυτό έχει μεγαλύτερο σημασία από οτιδήποτε άλλο».
Κλείσιμο

Την ώρα που το επιτελείο του προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους έστω και την τελευταία στιγμή , ο Κάμερον χάνει σιγά σιγά την υποστήριξη των μεγάλων δωρητών του κόμματος, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail". «Πολλοί από τους χρηματοδότες του Συντηρητικού Κόμματος του γυρνούν την πλάτη στηρίζοντας τον νυν δήμαρχο του Λονδίνου, Μπορις Τζόνσον, τον επόμενο ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στρητ μέχρι το 2020, εάν βέβαια ανανεώσει την θητεία του την 7η Μαίου. Ως διάδοχός του φέρεται να είναι ο κατάξανθος δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος». Μπορεί πάντως οι δωρητές των Τόρις να του γυρνούν την πλάτη όμως ο Κάμερον έχει την αμέριστη υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. "Οι ιδιοκτήτες πέντε χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της Βρετανίας συνυπέγραψαν μία επιστολή εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους Συντηρητικούς και επισημαίνοντας πως ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν", όπως έγραψε η εφημερίδα "Telegraph " στο κυριακάτικο φύλλο της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης