Χιλή: Οι αρχές προειδοποιούν για πιθανή νέα έκρηξη του Καλμπούκο

Χιλή: Οι αρχές προειδοποιούν για πιθανή νέα έκρηξη του Καλμπούκο

Ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες - Από το ηφαίστειο έχουν εκλυθεί 210 εκατ. τόνοι τέφρας στο άμεσο περιβάλλον του

Χιλή: Οι αρχές προειδοποιούν για πιθανή νέα έκρηξη του Καλμπούκο
Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Καλμπούκο της Χιλής ήταν λιγότερο έντονη χθες, μετά την απροσδόκητη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως οι αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει και νέα έκρηξη, ενώ οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες εντείνονται.

Από το Καλμπούκο έχουν εκλυθεί 210 εκατομμύρια τόνοι τέφρας στο άμεσο περιβάλλον του.  Ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας κάλυψε τις κοντινές πόλεις, ενώ οι αρχές μετά τις εκρήξεις απομάκρυναν πάνω από 6.500 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) της Χιλής, η αστάθεια στο Καλμπούκο υποδεικνύει ότι μπορεί να κλιμακωθεί ξανά η ηφαιστειότητα.

Κλείσιμο
Στη χώρα υπάρχουν 2.000 ηφαίστεια, εκ των οποίων περίπου 500 θεωρούνται δυνάμει ενεργά.

Το Καλμπούκο εξερράγη δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκτοξεύοντας ένα νέφος τέφρας και διάπυρων υλικών σε ύψος 17 χιλιομέτρων και προκαλώντας πολλά προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές σε όλη την περιοχή. Μέρος της τέφρας έφθασε ως τη νότια Βραζιλία, αν και παρέμεινε σε μεγάλο ύψος. 

Οι αρχές διατηρούν σε ισχύ την περίμετρο ασφαλείας 20 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου, περίπου 1.000 νότια της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο.

Στην περιοχή Λος Λάγος, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, η τέφρα έχει προκαλέσει απλά και μόνο με το βάρος της την κατάρρευση σπιτιών, σχολείων και γεφυρών. Οι ανησυχίες για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία από την ηφαιστειακή τέφρα τόσο γύρω από το Καλμπούκο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των ισχυρών ανέμων, εντείνονται.

Ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και δυνητικά θανατηφόρα λαχάρ (ροές όξινης τέφρας και στερεών τεμαχίων), ως τους πρόποδές του και στις κοιλάδες γύρω από αυτό. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις σήμερα και τις επόμενες ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης