Στη Βραζιλία έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής

Στη Βραζιλία έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής

Έκανε «ταξίδι» 2.000 χλμ. - Για κίνδυνο νέας έκρηξης μιλούν οι επιστήμονες

Στη Βραζιλία έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής
Σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000 χιλιομέτρων έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καλμπούκο της Χιλής, το οποίο “ξύπνησε” ύστερα από περίπου πέντε δεκαετίες νάρκης. Ήδη 6.500 άνθρωποι, περίοικοι στην περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν, καθώς ένα παχύ στρώμα στάχτης, συνέπεια των εκρήξεων που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, έχει καλύψει τα πάντα τριγύρω.

Η ηφαιστειακή στάχτη έχει φτάσει έως την πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, αλλά και ακόμη πιο μακριά, ως τα νότια σύνορα της Βραζιλίας. Τα πυκνά νέφη τέφρας που καλύπτουν πλέον μια αχανή περιοχή στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, προκαλούν αναταραχή, όχι μόνο στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και τον τουρισμό, καθώς η περιοχή Λος Λάγκος στην οποία βρίσκεται το ηφαίστειο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Χιλής. Ορισμένες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες (American Airlines, Delta, United) έχουν ματαιώσει πτήσεις στην περιοχή, ενώ στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο, οι πτήσεις εσωτερικού εκτελούνται κανονικά, με το πρόβλημα να εντοπίζεται σε μερικά διεθνή δρομολόγια.

Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το ηφαίστειο Καλμπούκο, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι η κατάστασή του είναι ασταθής και υπάρχει κίνδυνος νέων εκρήξεων -και άρα ενός νέου κύματος λάβας, τέφρας κ.ο.κ. Οι αρχές της Χιλής, εκτός των κατοίκων που είδαν τα σπίτια τους να θάβονται κάτω από την στάχτη του ηφαιστείου, ετοιμάζονται να απομακρύνουν και 4.000 βοειδών ζώων από την περιοχή που εκτείνεται έως και 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του Καλμπούκο.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης