Τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup έχει βάλει στο μάτι ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ

Τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup έχει βάλει στο μάτι ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ

«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα... διαθέτουμε υποστήριξη» δήλωσε μετά το Ecofin ο Λουίς Ντε Γκίντος

Τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup έχει βάλει στο μάτι ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup, δήλωσε το Σάββατο ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης.

Στον θώκο αυτό, τον οποίο εποφθαλμιά επί μακρόν η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για να ανακτήσει την απώλεια επιρροής που έχει υποστεί, όπως λέει, στην ΕΕ, βρίσκεται σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο. Ο Ολλανδός έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

“Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα... διαθέτουμε υποστήριξη”, επισήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

Κλείσιμο
Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πέρυσι δημόσια τον Ντε Γκίντος, έναν “εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές”.

Η επιτυχία της προσπάθειας του Ντε Γκίντος να τον διαδεχθεί θα εξαρτηθεί από το εάν θα συγκεντρώσει ικανή υποστήριξη μεταξύ των υπολοίπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί άτυπα τον Μάιο από τους υπουργούς Οικονομικών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τον Ντε Γκίντος είναι ότι στην Ισπανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015. Πολλές χώρες μέλη της ευρωζώνης θα δίσταζαν να υποστηρίξουν έναν υπουργό το κόμμα του οποίου δεν είναι διόλου εγγυημένο ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης