Φινλανδία: Δεν είμαστε Ελλάδα, αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε

Φινλανδία: Δεν είμαστε Ελλάδα, αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο 53χρονος Σιπίλα (ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας)  διατυμπάνιζε ότι η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα καθώς, όπως επεσήμανε, η πατρίδα του βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 

Φινλανδία: Δεν είμαστε Ελλάδα, αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε
To ελληνικό «χαρτί» παίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σιπίλα, ευελπιστώντας να είναι ο νικητής των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. 

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο 53χρονος Σιπίλα διατυμπάνιζε ότι η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα καθώς, όπως επεσήμανε, η πατρίδα του βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 

Είναι γεγονός πως η Φινλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κρίση εδώ και μία δεκαετία: η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια ενώ η εταιρεία που κάνει περήφανη τη χώρα, η Nokia, συρρικνώνεται με την οικονομική κρίση στη Ρωσία να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις φινλανδικές εξαγωγές. 

Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας ανέκαθεν ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της Ελλάδας και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, κατηγορώντας τις ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Στις εκλογές της 19ης Απριλίου, αν και δεν αναμένεται κανένα κόμμα να καταφέρει μία συντριπτική νίκη στις εκλογές, ο επικρατέστερος νικητής της αναμέτρησης είναι ο Σιπίλα. 
Κλείσιμο

Είναι πολύ νέος στην πολιτική σκηνή καθώς εισήλθε για πρώτη φορά στο φινλανδικό κοινοβούλιο το 2011. Η μόνη του ενασχόληση ως τότε με τα κοινά ήταν η εργασία του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στα φοιτητικά του χρόνια στο «Φινλανδικό Κέντρο Νεότητας». Πατέρας πέντε παιδιών, ο εκατομμυριούχος Φινλανδός κυριαρχούσε για πολλά χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων έχοντας ιδρύσει και διοικήσει πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και βιοενέργειας. Απέκτησε τη μεγάλη περιουσία του το 1996, όταν πούλησε την τεχνολογική εταιρεία στην οποία ήταν αρχικά διευθύνων σύμβουλος και στη συνέχεια ιδιοκτήτης, τη Solitra Oy, στην αμερικανική ADC Telecommunications. Πριν από αυτό είχε υπάρξει στο «τιμόνι» και άλλων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για έναν εκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος δηλώνει τεχνοκράτης. 

Για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας θα κληθεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού όπου το πάνω χέρι θα έχει το Κεντρώο Κόμμα, ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα. Το κόμμα του Σιπίλα συγκεντρώνει περίπου το 25% των ψήφων με βάση τις δημοσκοπήσεις, επομένως ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει μια συμμαχία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φιλανδών, που αντιτίθεται επίσης στη μετανάστευση. Άλλοι πιθανοί εταίροι του είναι η Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ ή οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά οδεύουμε προς το να γίνουμε», επισημαίνει και ο Γιούχανα Βαρτιάινεν, επικεφαλής του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και υποψήφιος με τον Εθνικό Συνασπισμό. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για μια σκανδιναβική χώρα», πρόσθεσε. 

Η νυν κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας απέτυχε να συμφωνήσει σε μία σειρά από ζωτικής σημασίας θέματα αφού δεν κατάφερε να προωθήσει σχέδια όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος πρόνοιας ούτε να τροποποιήσει τους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης ενώ ακύρωσε ορισμένες περικοπές δαπανών λόγω της ενδοκυβερνητικής κόντρας.  

«Νομίζω ότι είμαστε πλέον έτοιμοι να δεχθούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολους καιρούς», επεσήμανε ο Σιπίλα, ο οποίος θέλει να παγώσει τους μισθούς και να μειώσει τα προνοιακά επιδόματα μέσω μιας εκτεταμένης συμφωνίας με τα ισχυρά συνδικάτα. «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στη Φινλανδία που αυτή είναι η μόνη έξοδος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης