Βραζιλία: Ψυχεδελικό ναρκωτικό κατά της κατάθλιψης;

Βραζιλία: Ψυχεδελικό ναρκωτικό κατά της κατάθλιψης;

H «αγιαχουάσκα» παρασκευάζεται από το βράσιμο ψυχοτρόπων φυτών - Σε έξι ασθενείς με κατάθλιψη, με τη λήψη του ναρκωτικού υποχώρησαν τα συμπτώματα μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη του

Βραζιλία: Ψυχεδελικό ναρκωτικό κατά της κατάθλιψης;
Ένα ψυχεδελικό κοκτέιλ που χρησιμοποιείται στη Νότιο Αμερική για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς λόγους προσφέρει άμεση και παρατεταμένη ανακούφιση από την κατάθλιψη, σύμφωνα  με μικρή, προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία.

H «αγιαχουάσκα», που παρασκευάζεται από το βράσιμο ψυχοτρόπων φυτών, βοήθησε έξι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα. Oι ασθενείς αυτοί είχαν δοκιμάσει προηγουμένως τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Με τη λήψη του ναρκωτικού υποχώρησαν τα συμπτώματα μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη του, όπως αναφέρουν επιστήμονες του Σάο Πάολο στην επιθεώρηση Revista Brasileira de Psiquiatria.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν στατιστικά σημαντικά, ωστόσο το δείγμα των έξι εθελοντών είναι υπερβολικά μικρό για να δώσει οριστικά συμπεράσματα. Επιπλέον, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου, στην οποία οι εθελοντές θα έπαιρναν ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης. Ωστόσο, μία μεγαλύτερη μελέτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε, με τη συμμετοχή 80 εθελοντών. Όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση Nature, από βιοχημική άποψη, η «αγιαχουάσκα» θα μπορούσε να έχει πράγματι αντικαταθλιπτική δράση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «αγιαχουάσκα» είναι ένα ένα ακόμα ναρκωτικό με το οποίο πειραματίζονται οι ψυχίατροι τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η κεταμίνη, μία παραισθησιογόνος ουσία που πωλείται παράνομα με το όνομα Special-K, έχει υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης. Επιπλέον, το MDMA, περισσότερο γνωστό με την ονομασία Εcstasy, δεν αποκλείεται να είναι αποτελεσματικό κατά της μετατραυματικής διαταραχής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης