Συρία: Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Ιορδανία

Συρία: Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Ιορδανία

Μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας βομβάρδισαν σήμερα περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία μετά την κατάληψη ενός μεθοριακού σημείου ελέγχου από αντάρτες

Συρία: Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Ιορδανία
Μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας βομβάρδισαν σήμερα περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την κατάληψη ενός μεθοριακού σημείου ελέγχου από αντάρτες.

Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα Νάσιμπ, στη νότια Συρία, αργά χθες Τετάρτη, σε μια περιοχή που βρίσκεται επίσης αρκετά κοντά στο Ισραήλ.

Τη μεθοριακή διέλευση ανακοίνωσε ότι κατέλαβε και το Μέτωπο αλ Νόσρα, κάτι που διέψευσαν άλλοι αντάρτες.

Κλείσιμο
Η Ιορδανία έκλεισε τη δική της πλευρά των συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο διέλευσης χθες. Μια ιορδανική πηγή ανέφερε σήμερα ότι το βασίλειο ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας και προχώρησε στην αναδιάταξη ορισμένων από τις δυνάμεις του στα σύνορα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στο στρατό, μετέδωσε ότι και οι συριακές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν στην περιοχή.

Ελικόπτερα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησαν σε ρίψεις των λεγόμενων βαρελιών με εκρηκτικά – αυτοσχέδιων βομβών αποτελούμενων συνήθως από δοχεία με εκρηκτικές ύλες, θραύσματα και καρφιά – στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου βασιζόμενη σε πηγές επί του πεδίου.

Το Νότιο Μέτωπο, μια συμμαχία οργανώσεων ανταρτών στη νότια Συρία, ανέφερε σήμερα ότι ελέγχει τη συνοριακή διέλευση Νάσιμπ. Κατά την ίδια οργάνωση, τα μέλη της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες μέτρησαν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τη διέλευση Νάσιμπ και διέκριναν στήλες καπνού να ορθώνονται από τη συριακή πλευρά.

«Οι επιδρομές έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τώρα είναι σποραδικές», είπε ο Αμπντάλα Σουντάιφατ, ένας Ιορδανός που έχει ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και ζει πολύ κοντά στο μεθοριακό πέρασμα.

Αντάρτες επισήμαναν ότι ο συριακός στρατός κλιμάκωσε επίσης σήμερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες στην επαρχία Ντεράα.

Διπλωμάτες και στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι η Ντεράα είναι σε εξαιρετικά σημαντική στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό. Προσφέρει δε άμεση πρόσβαση προς το βορρά μέχρι την έδρα της κυβέρνησης του Άσαντ.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις υποστηριζόμενοι από αντάρτες της Συρίας, ανακατέλαβαν πολλές περιοχές κοντά στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιάρμουκ, τον οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης