Παραιτήθηκε λόγω Ελλάδας ο αντιπρόεδρος του αδελφού-κόμματος της Μέρκελ

Παραιτήθηκε λόγω Ελλάδας ο αντιπρόεδρος του αδελφού-κόμματος της Μέρκελ

Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ επικαλείται διαφωνίες με την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους καθώς και με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Παραιτήθηκε λόγω Ελλάδας ο αντιπρόεδρος του αδελφού-κόμματος της Μέρκελ
Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του αδελφού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (CSU) ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πέτερ Γκαουβάιλερ.

Ο κ. Γκαουβάιλερ στην επιστολή του με την οποία ανακοινώνει και την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής, επικαλείται διαφωνίες με την κυβερνητικη πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσέγγισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Επικαλείται επίσης διαφωνίες με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το οποίο σημειώνει ότι ουσιαστικά αποτελεί εφαρμογή στην πράξη των ευρωομολόγων.

«Μου ζητήθηκε δημοσίως να ψηφίσω στη Βουλή- επειδή είμαι αντιπρόεδρος της CSU- αποφασίζοντας για το αντίθετο αυτού που αντιπροσωπεύω εδώ και χρόνια ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενώπιον των ψηφοφόρων μου» δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τη δική του αντίληψη περί της αποστολής του βουλευτή.

Ο 65χρονος αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του κυβερνώντος βαυαρικού κόμματος, αποχώρησε από τα καθήκοντά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο πρόκειται για τον μεγαλύτερο επικριτή της Ελλάδας στο βαυαρικό «αδελφό» κόμμα της Μέρκελ. Η αποχώρηση του Γκαουβάιλερ μπορεί να ανοίξει την... όρεξη στους υπόλοιπους «αντάρτες» των Χριστιανοκοινωνιστών που έχουν εκφράσει κατά καιρούς την έντονη δυσφορία τους για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα προκαλώντας πονοκέφαλο στον επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, υποστηρίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
Κλείσιμο

Επανειλημμένα, ο Γκαουβάιλερ είχε δηλώσει ότι στους κόλπους των Χριστιανοκοινωνιστών επικρατεί διάχυτος σκεπτικισμός για την Ελλάδα  φέρνοντας σε δεινή θέση τον επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ. 

Στην κρίσιμη ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στην "Bundestag" για το αίτημα χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα, το «υπ' αριθμόν 2» του κόμματος των  Χριστιανοκοινωνιστών το είχε καταψηφίσει.

Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών τηρεί συστηματικά πιο σκληρή στάση από το κόμμα της Μέρκελ και την ίδια την καγκελάριο έναντι της Ελλάδας και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος αντιδρούν τα τελευταία χρόνια στην οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Στην Bundestag, η «γραμμή» που είχε δοθεί από τον Ζέεχοφερ στο κόμμα του ήταν να υπερψηφίσει το αίτημα για χορήγηση της ελληνικής βοήθειας και πολλά στελέχη του ζητούσαν επίμονα ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. 

Στην θέση του αντιπροέδρου του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Γκαουβάιλερ ήταν τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Γερμανός πολιτικός κατέθεσε προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την επικύρωση της υλοποίησης του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ (ESM). 

Την απόφαση του κ. Γκαουβάιλερ να παραιτηθεί χαιρέτισε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης