Νιγηρία: Προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Νιγηρία: Προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Είχε προεδρεύσει επί καθεστώτος χούντας τη δεκαετία του 80 και πλέον προηγείται στα αρχικά αποτελέσματα

Νιγηρία: Προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει στη Νιγηρία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Μουχαμαντού Μπουχάρι. Με καταμετρημένες τις ψήφους στα τρία τέταρτα των Πολιτειών της χώρας, ο απόστρατος στρατηγός Μπουχάρι προηγείται με διαφορά δύο εκατομμυρίων ψήφων από τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που επικαλείται το Reuters, στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα, ο Μπουχάρι λαμβάνει 11,5 εκατομμύρια ψήφους έναντι 9,5 εκατομμυρίων για τον Τζόναθαν.

Περίπου 69 εκατομμύρια πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου, επί συνόλου 173 εκατ. κατοίκων, κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο και τη νέα Βουλή της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, η οποία κατέχει επίσης την πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Μαύρη Ήπειρο.

Κλείσιμο
Στην Πολιτεία Ρίβερς, στα νότια της χώρας, το Προοδευτικό Κογκρέσο του Μπουχάρι κατηγόρησε το κυβερνών Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και τους υπεύθυνους των εκλογικών τμημάτων για νοθεία στην εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ταραχές και οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες και σήμερα στους δρόμους του Πορτ Χαρκούρ, της πρωτεύουσας της Πολιτείας, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών και την προκήρυξη νέων. Σχεδόν 2.000 γυναίκες, μέλη του Προοδευτικού Κογκρέσου, επιχείρησαν το πρωί σήμερα να μπουν στην έδρα της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τις εμποδίσουν.

Ο Μπουχάρι, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Νιγηρία ως επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ανασφάλεια, αυτή τη φορά με δημοκρατικά μέσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης