Μπαν Κι Μουν: Είμαι ανήσυχος για τις βιαιότητες παραστρατιωτικών που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Μπαν Κι Μουν: Είμαι ανήσυχος για τις βιαιότητες παραστρατιωτικών που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι «εθελοντικές ένοπλες ομάδες» να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, είπε ο γγ του ΟΗΕ

Μπαν Κι Μουν: Είμαι ανήσυχος για τις βιαιότητες παραστρατιωτικών που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους
Την ανησυχία του για τις καταγγελθείσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ιρακινές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες σιιτών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, που έκανε την τοποθέτησή του έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ζήτησε οι διάφορες «εθελοντικές ένοπλες ομάδες» -χρησιμοποιώντας έναν ευρύ όρο για τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες- να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διότι ούτε η Βαγδάτη, ούτε η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα των πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ιρακινών προσφύγων, που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης. «Είμαι... ανήσυχος μετά τους ισχυρισμούς για συνοπτικές εκτελέσεις, απαγωγές και καταστροφές σε περιουσίες που διαπράχθηκαν από τις (ένοπλες) δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες που μάχονται στο πλευρό των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Μπαν Κι-μουν μετά τη συνάντησή του με ιρακινούς αξιωματούχους. «Οι φερόμενες παραβιάσεις ή οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διερευνηθούν και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Η ιρακινή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται τόσο από το Ιράν όσο και από τις ΗΠΑ, μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους οι μαχητές του οποίου κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το περασμένο έτος. Για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών η Βαγδάτη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους σιίτες παραστρατιωτικούς - ειδικά μετά την κατάρρευση του τακτικού στρατού το περασμένο καλοκαίρι. Όμως οι παραστρατιωτικές ομάδες των σιιτών έχουν κατηγορηθεί για εκτελέσεις και εκτοπισμό των σουνιτών από περιοχές στρατηγικής σημασίας στο κεντρικό Ιράκ στις οποίες διαβιούν τόσο σιίτες όσο και σουνίτες.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ το διπλό βάρος, του πολέμου και της υποστήριξης των εκτοπισμένων, είναι μεγάλο για την κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους συμμάχους της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης