Γαλλία: Νίκη της δεξιάς του Σαρκοζί στις τοπικές εκλογές

Γαλλία: Νίκη της δεξιάς του Σαρκοζί στις τοπικές εκλογές

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του κόμματος UDI εξασφάλισαν τον έλεγχο 66 νομών από τους 101

Γαλλία: Νίκη της δεξιάς του Σαρκοζί στις τοπικές εκλογές
Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία, η δεξιά αντιπολίτευση κέρδισε χθες, Κυριακή, μια μεγάλη νίκη έναντι των κυβερνώντων σοσιαλιστών στις νομαρχιακές εκλογές, στις οποίες καταγράφηκε νέα άνοδος της άκρας δεξιάς.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του κόμματος UDI εξασφάλισαν τον έλεγχο 66 νομών από τους 101, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πλην Γουαδελούπης, που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αριστερά κέρδισε σε 33 νομούς ενώ η έκβαση σ' έναν νομό, τον Βοκλίζ (νότια Γαλλία), παρέμενε αβέβαιη.

Κλείσιμο
Είκοσι πέντε νομοί πέρασαν συνεπώς από την αριστερά στη δεξιά καί μόνο ένας, ο Λοζέρ (νότια Γαλλία), ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) εξέλεξε πολλούς υποψηφίους του, κάτι που αποτελεί «μια υπέροχη επιτυχία» σύμφωνα με την πρόεδρό του, την Μαρίν Λεπέν, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «εξαιρετικό εκλογικό επίπεδο» του κόμματός της, το οποίο αποτελεί ένα «εφαλτήριο για τις αυριανές νίκες».

Ωστόσο το κόμμα δεν κέρδισε το στοιχημά του να ηγηθεί σε τουλάχιστον έναν νομό, παραδέχθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Φλοριάν Φιλιπό.

Ο ακροδεξιός σχηματισμός θεωρούσε αρχικά πιθανό να κερδίσει τον νομό Βοκλίζ, όπου ήταν υποψήφια η ανερχόμενη σταρ του, η Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της προέδρου, καθώς και τον νομό του Εν (βόρεια Γαλλία).

Η νίκη του FN σ' έναν νομό θα αποτελούσε μια νέα ιστορική πρωτιά για το ακροδεξιό κόμμα, μετά τα κέρδη του στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2014.

Αυτές οι νομαρχιακές εκλογές θεωρούνταν το προτελευταίο τεστ ενόψει των προεδρικών, πριν από τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Έως τώρα, η αριστερά ήταν επικεφαλής σε 61 νομούς και η δεξιά σε 40.

Μεταξύ των πιο συμβολικών απωλειών της αριστεράς, στη δεξιά πέρασαν ο νομός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Κορέζ (νοτιοδυτική Γαλλία), καθώς και ο νομός Εσόν, κοντά στο Παρίσι, «φέουδο» του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε μια «αναμφισβήτητη» νίκη της «δημοκρατικής δεξιάς", την οποία απέδωσε στις διαιρέσεις «της αριστεράς». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «τις πολύ υψηλές επιδόσεις» του Εθνικού Μετώπου.

«Η αποδοκιμασία της εξουσίας είναι αναμφισβήτητη. Ουδέποτε μια πλειοψηφία είχε χάσει τόσους νομούς. Ουδέποτε μια κυβέρνηση είχε προκαλέσει μια τέτοια απόρριψη», δήλωσε ο επικεφαλής του UMP Νικολά Σαρκοζί. «Η εναλλαγή έχει πάρει το δρόμο της, τίποτε δεν θα την σταματήσει», επανέλαβε ο πρώην αρχηγός του κράτους (2007-2012), το πολιτικό μέλλον του οποίου εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του.

Η αποχή ήταν υψηλή και στη χθεσινή ψηφοφορία, καθώς ένας στους δύο από τους περίπου 40 εκατομμύρια γάλλους ψηφοφόρους δεν προσήλθε στις κάλπες (η αποχή ανήλθε σε 50,01%).

Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική οπισθοχώρηση των Σοσιαλιστών μέσα σε ένα χρόνο, μετά τις δημοτικές εκλογές, της ευρωεκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Η νίκη της δεξιάς διευρύνθηκε από τη διάσπαση της αριστεράς, η οποία είναι διαιρεμένη όσον αφορά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Η πολυδιάσπασή της είχε επιφέρει τον αποκλεισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του στο ένα τέταρτο των νομών ήδη από τον πρώτο γύρο στις 22 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Ολάντ άφησε να εννοηθεί πως δεν θα αλλάξει ούτε πολιτική ούτε πρωθυπουργό μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Η κυβέρνησή μου θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την απασχόληση, την απασχόληση, την απασχόληση», διαβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο Μανουέλ Βαλς, υποστηρίζοντας πως άκουσε το μήνυμα, τις απαιτήσεις και τον θυμό των Γάλλων.

Ο πρωθυπουργός αρχίζει αύριο τη δεύτερη χρονιά του στο αξίωμα αυτό, έχοντας διακηρύξει την πρόθεσή του να ανοίξει «νέα εργοτάξια» για να επιτύχει ακόμη μερικά ποσοστιαία εκατοστά ανάπτυξης επιπλέον και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο ένας ανασχηματισμός αναμένεται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και με την ευκαιρία αυτή ενδέχεται να μπουν στην κυβέρνηση οι οικολόγοι.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης