Σ. Αραβία: Συνεχίζεται αμείωτη η αεροπορική εκστρατεία στην Υεμένη

Σ. Αραβία: Συνεχίζεται αμείωτη η αεροπορική εκστρατεία στην Υεμένη

Θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς ο συνασπισμός , μέχρι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση να μπορέσει να επανέλθει στη θέση της

Σ. Αραβία: Συνεχίζεται αμείωτη η αεροπορική εκστρατεία στην Υεμένη
Οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη τις οποίες διεξάγει μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχιστούν ώσπου ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα την περασμένη Πέμπτη, να είναι σε θέση να κυβερνήσει ξανά, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ριάντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων εννέα σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι, μιας σιιτικής ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται σύμμαχος του Ιράν, του βασικού αντιπάλου του βασιλείου στην περιοχή. Η Τεχεράνη, που διαψεύδει ότι βοηθά τους Χούτι, καταδίκασε την επίθεση.

“Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτρέψουμε στον πρόεδρο και στην κυβέρνησή του να διοικούν τη χώρα”, τόνισε ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας.
Κλείσιμο

“Ο στρατός της Υεμένης ήταν σχεδόν διαλυμένος” από τις εσωτερικές διενέξεις μετά την εξέγερση του 2011, κάτι που “αποτέλεσε μια από τις συνθήκες που επέτρεψε (στους Χούτι) να καταλάβουν τη χώρα. Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στους παραστρατιωτικούς, θα συνεχίσουμε να τους ασκούμε πίεση, ώσπου οι συνθήκες να καταστούν ευνοϊκές και ο στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο” της Υεμένης, πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματικός.

«Πετυχημένες οι επιδρομές»

Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μετά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στο Ριάντ, ο Ασέρι επισήμανε ότι οι επιδρομές είχαν επιτυχία σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της προέλασης των Χούτι στο Άντεν αλλά και την άσκηση πίεσης στην οργάνωση σε όλη τη χώρα.

“Αισθανόμαστε ότι ημέρα την ημέρα θα χάνουν... συνεχίζουμε να τους ασκούμε πίεση για να τους σταματήσουμε... πιστεύουμε ότι η κατάσταση γύρω από το Άντεν θα γίνεται όλο και καλύτερη καθημερινά”, τόνισε ο ταξίαρχος Ασέρι.

Δυνάμεις πιστές στον Χάντι συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Χούτι χθες σε προάστια της πόλης Άντεν, προπύργιο του ηγέτη που έχει αποχωρήσει από την Υεμένη.

Επιδρομές που έγιναν τη νύχτα του Σαββάτου είχαν στόχο αεροσκάφη της ΠΑ της Υεμένης που οι Χούτι μετέφεραν από την πρωτεύουσα Σαναά στη βάση αλ Ρουμπάγι, πρόσθεσε ο Ασέρι. Η βάση αυτή βρίσκεται δυτικά της πόλης Τάιζ, στην κεντρική Υεμένη.

Ο ταξίαρχος υποστήριξε ότι το Ιράν βοήθησε τους Χούτι να συντηρήσουν μερικά από τα λιγοστά αεριωθούμενα που διαθέτει η Υεμένη και αυτά χρησιμοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις επιθέσεις εναντίον του παλατιού όπου διέμενε ο Χάντι στο Άντεν. Ελάχιστα αεροσκάφη έχουν απομείνει και αυτά θα καταστραφούν, διεμήνυσε ο Ασέρι.

Ο ταξίαρχος εκτίμησε ότι οι Χούτι έχουν 25.000 ως 30.000 μαχητές, αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός. Ο Ασέρι υποστήριξε ότι οι Χούτι πληρώνουν 100 δολάρια τους μαχητές τους την ημέρα, με τη χρηματοδότηση του Ιράν, και όταν η χρηματοδότηση αυτή σταματήσει θα χάσουν πολλούς άνδρες.

Οι κατηγορίες και οι διαψεύσεις

Το Ιράν έχει επίσης δώσει στους σιίτες παραστρατιωτικούς αντιαεροπορικά πυροβόλα, πυρομαχικά και όπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν με 14 πτήσεις που έφθασαν στη Σαναά από την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι πτήσεις αυτές έχουν πλέον σταματήσει λόγω της σαουδαραβικής αεροπορικής εκστρατείας, είπε ο Ασέρι απηχώντας σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης.

Τόσο το Ιράν, όσο και οι Χούτι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη δίνει στους σιίτες παραστρατιωτικούς οπλισμό, χρήματα ή εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο Ασέρι δήλωσε ότι το Πακιστάν απομάκρυνε περίπου 500 υπηκόους του από την Υεμένη χθες με αεροσκάφη, χάρη σε μια σύντομη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών.

Εξάλλου η Σαουδική Αραβία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Υεμένη, αλλά διατηρεί τις επιλογές της ανοικτές, όπως δήλωσε χθες ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Σε χωριστές εμφανίσεις του στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα NBC και CBS, ο Τζουμπέιρ ανέφερε ότι το Ριάντ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την αεροπορική του εκστρατεία για την ανάσχεση της προέλασης των Χούτι, μιας σιιτικής ένοπλης οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων απάντησε “δεν γνωρίζω εάν οποιοσδήποτε θέλει να μπει στην Υεμένη αλλά δεν αποκλείουμε τίποτε. Αυτή τη στιγμή ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω μιας αεροπορικής εκστρατείας”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης