Συρία: Αναδίπλωση του στρατού

Συρία: Αναδίπλωση του στρατού

Μετά την κατάληψη του Ιντλίμπ από το Μέτωπο αλ-Νούσρα

Συρία: Αναδίπλωση του στρατού
Σε θέσεις γύρω από την Ιντλίμπ αναδιπλώθηκε σήμερα ο συριακός στρατός, μετά την κατάληψη της μεγάλης αυτής πόλης από τον συριακό βραχίονα της αλ Κάιντα, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδιάζει να την μετατρέψει στην «πρωτεύουσα» των εδαφών που ελέγχει στη βορειοδυτική Συρία.

Η κατάληψη της Ιντλίμπ χθες χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας τον έλεγχο της οποίας χάνει στα τέσσερα χρόνια του πολέμου. Έχει ήδη απολέσει τη Ράκα, η οποία έχει μετατραπεί στη de facto «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στην πόλη Ιντλίμπ επικρατούσε σχετική ηρεμία σήμερα, αν και αναφέρθηκαν σποραδικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κλείσιμο
Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Δαμασκό και κρατικά ΜΜΕ της Συρίας ανέφεραν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς «ανασυντάσσονται στην περιφέρεια της Ιντλίμπ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ταξιαρχίες των τρομοκρατών και να βρεθούν σε καλύτερη θέση για να αποκρούσουν τις επιθέσεις τους».

Η ιδιωτική εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στο καθεστώς, έγραψε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν «να ανασυνταχθούν επιτυχώς στα νότια της πόλης».

«Ενισχύσεις του στρατού εστάλησαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που παραμένουν κενές μετά την απομάκρυνση του πληθυσμού σε ασφαλείς τοποθεσίες», πρόσθεσε η εφημερίδα, επικαλούμενη μια πηγή επί του πεδίου.

Μια συμμαχία η οποία αυτοαποκαλείται «Ο στρατός της κατάκτησης», υπό την ηγεσία του Μετώπου αλ Νόσρα και τη συμμετοχή ισχυρών ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Άχραρ αλ Σαμ, κατέλαβε την πόλη έπειτα από πέντε ημέρες μαχών στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 170 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό της ΜΚΟ.

Ανακήρυξε τη νίκη της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με το Μέτωπο αλ Νόσρα να αναρτά φωτογραφίες που εικονίζουν μαχητές του και τη σημαία του να κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανήρτησε επίσης βίντεο με μαχητές της καθώς μπαίνουν στη φυλακή της Ιντλίμπ κι ανακαλύπτουν τις σορούς κρατουμένων οι οποίοι εκτελέστηκαν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επικαλείται αντάρτες, τουλάχιστον 15 φυλακισμένοι εκτελέστηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα στο κέντρο κράτησης της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης