Τυνησία: Ολάντ και Ρέντσι στην πορεία κατά της τρομοκρατίας

Τυνησία: Ολάντ και Ρέντσι στην πορεία κατά της τρομοκρατίας

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία «εναντίον της τρομοκρατίας» στον απόηχο της επίθεσης στο μουσείο Μπάρντο - «Ελεύθερη Τυνησία, έξω η τρομοκρατία», «η χώρα μας είναι ισχυρότερη από εσάς» φώναζαν οι διαδηλωτές


Τυνησία: Ολάντ και Ρέντσι στην πορεία κατά της τρομοκρατίας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους της Τύνιδας «εναντίον της τρομοκρατίας» στον απόηχο της επίθεσης στο μουσείο Μπάρντο
, την ώρα που οι αρχές της Τυνησίας επιβεβαίωναν τον θάνατο του αρχηγού της μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης στην χώρα. 

Περιστοιχισμένος από ηγέτες και αξιωματούχους ξένων χωρών, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι συμμετείχε στη πορεία αυτή, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους Φρανσουά Ολάντ και ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι όπως επίσης ο πρόεδρος της Γκαμπόν Άλι Μπόνγκο και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς πήραν επίσης μέρος σε αυτήν την κινητοποίηση.

«Ελεύθερη Τυνησία, έξω η τρομοκρατία», «η χώρα μας είναι ισχυρότερη από εσάς» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας ενώ διέσχιζαν στη λεωφόρο που οδηγεί στο μουσείο Μπάρντο. 

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να πουν σήμερα «όχι στην τρομοκρατία» και προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στους τρομοκράτες: η Τυνησία είναι απρόσβλητη!» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των διαδηλωτών. 



Λίγο πριν από την έναρξη της πορείας, ο πρωθυπουργός της χώρας Έσιντ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένοπλης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Τυνησίας, ο Λοκμάν Αμπού Σακρ, ο οποίος κατηγορείται από την Τυνησία ότι «διηύθυνε» την επίθεση της 18ης Μαρτίου εναντίον του μουσείου Μπάρντο, σκοτώθηκε χθες. 

Οι δυνάμεις της Τυνησίας «κατάφεραν να σκοτώσουν χθες (Σάββατο) τα πλέον σημαντικά στελέχη της οργάνωσης Φάλαγγα Όκμπα Ιμπν Ναφάα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Λοκμάν Αμπού Σακρ» δήλωσε στον Τύπο. 

Επρόκειτο για «πολύ σημαντική επιχείρηση στο πρόγραμμά μας στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας» τόνισε ο ίδιος. 

Ο Αμπού Σακρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της χώρας στην περιοχή Κάφσα (κεντροδυτικά) κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 9 ένοπλοι τζιχαντιστές. 

Πριν από δύο εβδομάδες δύο ένοπλοι σκότωσαν 21 τουρίστες στο Μουσείο Μπάρντο, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των θυμάτων ήταν Γάλλοι, Ιάπωνες, Πολωνοί, Ισπανοί και Κολομβιανοί τουρίστες.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η τυνησιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται μαχητές από την Όκμπα Ιμπν Ναφάα, οι οποίοι έχουν το κρησφύγετό τους στα βουνά, στα σύνορα της χώρας με την Αλγερία.

Η οργάνωση αυτή, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) στην Τυνησία, θεωρείται υπεύθυνη για πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί εναντίον του στρατού και της αστυνομίας από τα τέλη του 2012, με δεκάδες νεκρούς. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης