Πακιστάν: Τριάντα αντάρτες νεκροί, λένε οι αρχές της χώρας

Πακιστάν: Τριάντα αντάρτες νεκροί, λένε οι αρχές της χώρας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 30 αντάρτες - Διαψεύδει ο εκπρόσωπος των ανταρτών

Πακιστάν: Τριάντα αντάρτες νεκροί, λένε οι αρχές της χώρας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 30 αντάρτες σε μάχες στην ορεινή περιοχή Χάιμπερ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όμως ένας εκπρόσωπος των ανταρτών διέψευσε ότι υπήρξαν απώλειες στις τάξεις τους.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατυπώνουν αντιφατικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις επιτυχίες τους στις μάχες στην κοιλάδα Τιράχ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, και δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι απολογισμοί που δίνουν από ανεξάρτητες πηγές, καθώς η περιοχή είναι αποκλεισμένη για τους δημοσιογράφους.

“Οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας άρχισαν να προελαύνουν προς τις κορυφές των λόφων όπου οι τρομοκράτες έχουν δημιουργήσει καταφύγια”, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματικός στην Πεσάβαρ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

“Μέχρι στιγμής, 30 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί και αρκετές εγκαταστάσεις τους έχουν καταστραφεί”, είπε ο ανώτερος αξιωματικός. Ο ίδιος επισήμανε ότι συνεχίζουν να διεξάγονται “σφοδρές” μάχες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι 32.347 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί “τρομοκρατίας και εξτρεμισμού” αφότου ετέθη σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης των αρχών τον Δεκέμβριο, όπως μετέδωσε το πακιστανικό πρακτορείο ειδήσεων APP.

Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή μετά την επίθεση σε ένα σχολείο την 16η Δεκεμβρίου 2014, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 132 μαθητές στην Πεσάβαρ. Το APP δεν διευκρίνισε τι έχει συμβεί σε όσους έχουν συλληφθεί.

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας για την ανάκτηση του ελέγχου επί εδαφών που έχουν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών εδώ και χρόνια, σφυροκοπεί θέσεις στην κοιλάδα Τιράχ εδώ και ημέρες. 

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι πριν από τις σημερινές μάχες, σκότωσε πάνω από 100 αντάρτες ενώ υπήρξαν επίσης επτά απώλειες στις τάξεις του.

Ο Σαλαχουντίν Αγιούμπι, εκπρόσωπος της Λασκάρ-ι-Ισλάμι, που ανακοίνωσε ότι συμμάχησε με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, διέψευσε ότι η οργάνωση υπέστη απώλειες στις σημερινές εχθροπραξίες.

Ο Αγιούμπι ανέφερε ότι οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό ξέσπασαν νωρίς σήμερα σε περιοχές της κοιλάδας.

“Δεν υποστήκαμε ανθρώπινες απώλειες. Οι μαχητές μας ενεπλάκησαν σε μάχες και δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην Τιράχ”, επέμεινε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν ανέφεραν ότι ηγετικά τους στελέχη κάλεσαν τους πολεμιστές να σπεύσουν στην κοιλάδα και να υποστηρίξουν τη Λασκάρ-ι-Ισλάμι.

Οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί Ταλιμπάν μοιράζονται μια ουσιαστικά ταυτόσημη ιδεολογία, αποτελούν όμως χωριστές οργανώσεις. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν επικεντρώνονται στην ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας και την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.

Εξάλλου χθες Παρασκευή ένας εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν δήλωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το Ισλαμαμπάντ να συνεισφέρει χερσαίες δυνάμεις στις επιχειρήσεις υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη, διότι οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη υπερεκταθεί στα σύνορα της δικής τους χώρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης