Νιγηρία: Στις κάλπες οι πολίτες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου

Νιγηρία: Στις κάλπες οι πολίτες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διεκδικεί την επανεκλογή του - Καλεί το λαό να ανανεώσουν τη θητεία του  

Νιγηρία: Στις κάλπες οι πολίτες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου
Οι Νιγηριανοί καλούνται σήμερα να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους, η οποία έχει σημαδευτεί τα τελευταία χρόνια από την ισλαμιστική βία, την ενδημική διαφθορά και, τους τελευταίους μήνες, από την πτώση παγκοσμίως της τιμής του πετρελαίου.

Από το πετρελαιοεξαγωγικό λιμάνι Πορτ Χαρκούρ, στον χριστιανικό νότο, μέχρι τη μεγαλούπολη του Λάγκος και το Κάνο, τη δεύτερη σε μέγεθος μουσουλμανική πόλη της αφρικανικής ηπείρου, 68,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι -σε σύνολο πληθυσμού 173 εκατομμυρίων- καλούνται στις κάλπες για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, τις πιο αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, που διεκδικεί την επανεκλογή του ζητώντας από τους συμπολίτες του να ανανεώσουν τη θητεία του προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του, θα ψηφίσει στη γενέτειρά του, το Ουτουόκε, στην Πολιτεία Μπαγιέλσα του νότου. 

Κλείσιμο
Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Μουχαμαντού Μπουχάρι, αναμένεται ότι θα ψηφίσει στο προπύργιό του, την Ντάουρα της Πολιτείας Κατσίνα. Όλη η πόλη "κοσμείται" με ψάθινες σκούπες, το σύμβολο της "σαρωτικής" αλλαγής που θέλει να φέρει το αντιπολιτευόμενο Προοδευτικό Κογκρέσο (APC). 

Ο Μπουχάρι, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Νιγηρία ως επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ανασφάλεια, αυτή τη φορά με δημοκρατικά μέσα.

Εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα ώστε να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι αρχές ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί η εκλογική νοθεία, ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί κατ΄ επανάληψη στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χάρη στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών καρτών ψηφοφορίας που δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματα αναμένεται ότι θα γίνουν γνωστά 48 ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες.

Η αντιπολίτευση εμφανίζεται ισχυροποιημένη και πιο ενωμένη σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP), το οποίο κυβερνά τη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας και την επιστροφή της Νιγηρίας στη δημοκρατία, το 1999, θα μπορούσε να ηττηθεί.

Κατά τη θητεία του Τζόναθαν η Νιγηρία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Αφρικής όμως η πτώση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες έπληξε βαριά τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της ηπείρου.

Όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις --που την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το ισλαμιστικό προπύργιο της Γκουόζα- υπερηφανεύονται ότι τους δύο τελευταίους μήνες κατάφεραν να διαλύσουν το "χαλιφάτο" της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στον βορρά της χώρας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες του στρατού της Νιγηρίας, με τη βοήθεια των γειτόνων της χώρας, του Τσαντ και του Νίγηρα, δύσκολα θα σβήσουν από τη μνήμη των ψηφοφόρων την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην ισχυροποίηση της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης. Τα τελευταία έξι χρόνια από τη δράση της Μπόκο Χαράμ και τις συγκρούσεις μαζί της έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για σήμερα είναι δρακόντεια και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 17.00. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο για να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον.

Μολονότι η Μπόκο Χαράμ έχει υποστεί αλλεπάλληλες ήττες, φαίνεται ότι η ισλαμιστική οργάνωση, που έχει συμμαχήσει με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχει ακόμη τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιθέσεις αυτοκτονίας και να διαταράξει τις εκλογές. 

Επιπροσθέτως, σε μια χώρα όπου η πολιτική αντιπαράθεση συχνά υποκινεί θρησκευτικές εντάσεις, η μονομαχία μεταξύ του απερχόμενου προέδρου, ενός χριστιανού του νότου, με τον Μπουχάρι, ενός μουσουλμάνου του βορρά, πυροδοτεί φόβους για αναζωπύρωση της πολιτικής βίας. 

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2011 σχεδόν 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αφού ανακοινώθηκε η ήττα του Μπουχάρι από τον Τζόναθαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης