Συρία: Μαχητές της αλ Κάιντα μπήκαν στην πόλη Ιντλίμπ

Συρία: Μαχητές της αλ Κάιντα μπήκαν στην πόλη Ιντλίμπ

“Το Μέτωπο αλ Νόσρα, με την υποστήριξη της Άχραρ αλ Σαμ και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων, μπήκε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στην πόλη Ιντλίμπ”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία

Συρία: Μαχητές της αλ Κάιντα μπήκαν στην πόλη Ιντλίμπ
Μαχητές του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα και οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί του μπήκαν για πρώτη φορά σε συνοικίες στην περιφέρεια της πόλης Ιντλίμπ, μιας μεγάλης πόλης της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η οποία πλέον πολιορκείται σχεδόν από όλες τις πλευρές, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Το Μέτωπο αλ Νόσρα, με την υποστήριξη της Άχραρ αλ Σαμ και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων, μπήκε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στην πόλη Ιντλίμπ”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία.

“Παραμένουν σε περιφερειακές συνοικίες, ενώ οι βομβαρδισμοί μαίνονται κι από τις δυο πλευρές”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Από την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε το Μέτωπο αλ Νόσρα την περασμένη Τρίτη, τουλάχιστον 117 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες —45 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος, 72 στις τάξεις των ανταρτών και 9 ξένοι τζιχαντιστές—, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, τελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του Μετώπου αλ Νόσρα, με την εξαίρεση της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Εάν η πόλη καταληφθεί, θα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας μετά τη Ράκα (ανατολική Συρία) που θα απολέσει το συριακό καθεστώς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τους αντάρτες τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

“Η πόλη είναι πλέον σχεδόν εντελώς πολιορκημένη (από τους αντάρτες) και το καθεστώς δεν διαθέτει πλέον παρά μόνο δύο εισόδους, από τα βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά”, είπε ο Άμπντελ Ραχμάν και πρόσθεσε πως ο στρατός στέλνει ενισχύσεις στην πόλη και σφυροκόπησε θέσεις των ανταρτών με αυτοσχέδιες βόμβες, τα λεγόμενα βαρέλια με εκρηκτικά, που ρίπτονται συνήθως από ελικόπτερα.

Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό ακτιβιστή στην επαρχία Ιντλίμπ, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι πλέον αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. “Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η πόλη φιλοξενεί εδώ και πολύ καιρό πολλούς εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Συρίας”, επισήμανε μιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής αυτός, ο Ιμπραχίμ αλ Ιντλίμπι.

Στην πόλη αυτή ζούσαν σχεδόν 200.000 άνθρωποι πριν ξεσπάσει η σύρραξη στη Συρία, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, όμως χιλιάδες εκτοπισμένοι εγκαταστάθηκαν κατόπιν εκεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Μέτωπο αλ Νόσρα είχε εκδιώξει πολλές οργανώσεις των ανταρτών από την επαρχία και πλέον ελέγχει το μεγαλύτερό της μέρος. Ενώ το αντίπαλο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει ανακηρύξει την ίδρυση ενός “χαλιφάτου” στις περιοχές που ελέγχει στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ, το Μέτωπο έχει την πρόθεση να εγκαθιδρύσει ένα “εμιράτο” στη βόρεια Συρία, σημειώνουν αναλυτές.
 
Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διεξήγαγε 16 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και των χωρών που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προχώρησε σε 10 επιδρομές στο έδαφος του Ιράκ και άλλες έξι στο έδαφος της Συρίας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από τη συριακή πόλη Κομπάνι και είχαν αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων του ΙΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τρεις από τις επιδρομές στο Ιράκ έγιναν στην περιοχή της πόλης Τικρίτ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οχήματα και ένα όχημα που εκτιμάται πως είχε παγιδευτεί με εκρηκτικές ύλες. Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Μπάιτζι, Φαλούτζα, Μοσούλη, Σίντζαρ και Ταλ Άφαρ, κατά την ίδια πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης