Ιράν: «Επίθεση» Ροχάνι στις μεγάλες δυνάμεις για επίσπευση συμφωνίας στα πυρηνικά

Ιράν: «Επίθεση» Ροχάνι στις μεγάλες δυνάμεις για επίσπευση συμφωνίας στα πυρηνικά

Ο ιρανός πρόεδρος τηλεφώνησε σε Ολάντ, Πούτιν, Τζινπίνγκ και Κάμερον ρίχνοντας όλο το βάρος του στη ζυγαριά πέντε ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου

Ιράν: «Επίθεση» Ροχάνι στις μεγάλες δυνάμεις για επίσπευση συμφωνίας στα πυρηνικά
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άρχισε μια ασυνήθιστη διπλωματική επίθεση σε ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων για να ωθήσει προς μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχισθούν σήμερα στη Λωζάνη με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την Τρίτη.

Ο Ροχανί κάλεσε τηλεφωνικά έναν-έναν τους ομολόγους του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτιν, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ρίχνοντας όλο το βάρος του στη ζυγαριά πέντε ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου που έχει ορισθεί από τους διαπραγματευτές για την επίτευξη μιας στοιχειώδους συμφωνίας αρχών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ιρανός πρόεδρος έστειλε επίσης επιστολές στους ηγέτες όλων των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στις οποίες αναφέρεται στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αποστολή της επιστολής αυτής, η οποία επιδόθηκε στην αμερικανική αντιπροσωπεία στη Λωζάνη.

Οι Ροχανί και Μπαράκ Ομπάμα έχουν μιλήσει τηλεφωνικά μόνο μία φορά στα τέλη του 2013 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ οι δύο χώρες τους δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις τους, που διακόπηκαν πριν από 35 χρόνια.

Στους τηλεφωνικούς συνομιλητές του ο Ροχανί επανέλαβε μία από τις μόνιμες απαιτήσεις της Τεχεράνης, "την πλήρη ακύρωση των κυρώσεων" που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της προεδρίας.
Κλείσιμο

Η πλήρης ακύρωση των κυρώσεων είναι το κύριο στοιχείο των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσουμε προς μια οριστική διευθέτηση", δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την προεδρία.
Αυτές οι εκκλήσεις του ιρανού προέδρου πραγματοποιούνται ενώ χθες επανελήφθησαν οι συνομιλίες στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου συναντήθηκαν ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές "θα στεφθούν από επιτυχία", ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του μετά τη συνομιλία μεταξύ των Ροχανί και Πούτιν.

Η Γαλλία επανέλαβε από την πλευρά της τις απαιτήσεις της για μια "βιώσιμη, ανθεκτική και επαληθεύσιμη συμφωνία που να εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα έχει πρόσβαση στο πυρηνικό όπλο", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνομιλία των Ροχανί και Ολάντ.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς αναμένεται εξάλλου αύριο, Σάββατο, στη Λωζάνη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το υπουργείο του. Το Παρίσι έχει τη φήμη μιας από τις πιο αδιάλλακτες χώρες στις διαπραγματεύσεις αυτές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ένα ζήτημα που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και 12 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης