ΗΠΑ: Μήλα που δεν μαυρίζουν και υγιεινές τηγανητές πατάτες σύντομα στην αγορά

ΗΠΑ: Μήλα που δεν μαυρίζουν και υγιεινές τηγανητές πατάτες σύντομα στην αγορά

Οι μεταλλαγμένες ποικιλίες είναι εξίσου ασφαλείς και θρεπτικές με τις συμβατικές, επισημαίνουν οι ειδικοί

ΗΠΑ: Μήλα που δεν μαυρίζουν και υγιεινές τηγανητές πατάτες σύντομα στην αγορά
Μήλα που δεν μαυρίζουν και πατάτες που παράγουν λιγότερες καρκινογόνες ουσίες όταν τηγανίζονται θα βρίσκονται λίαν συντόμως στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τους "New York Times", η αμερικανική "Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων" έδωσε το πράσινο φως στις μεταλλαγμένες ποικιλίες επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου ασφαλείς και θρεπτικές με τις συμβατικές. Αν και στη χώρα του Μπαράκ Ομπάμα, πάνω από το 90% της παραγωγής σόγιας και το 98% της παραγωγής καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, δεν είχαν δοθεί μέχρι σήμερα, οι απαιτούμενες άδειες για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού, φρούτων ή λαχανικών. 

Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, οι νέες ποικιλίες πατάτας και μήλου είχαν ήδη λάβει τις "ευλογίες" του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων η οποία εξέτασε τα δεδομένα ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία. 

"Τα τρόφιμα αυτά είναι εξίσου ασφαλή και θρεπτικά όσο τα συμβατικά", επισημαίνει η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. "Η συμβουλευτική διαδικασία περιλαμβάνει ανασκόπηση των πληροφοριών που προσφέρει μια εταιρεία σχετικά με τη φύση των μοριακών αλλαγών και τη σύσταση του τροφίμου συγκριτικά με παραδοσιακές ποικιλίες", έσπευσε να διευκρινίσει ο Ντένις Κιφ, διευθυντής του Γραφείου Προσθέτων Τροφίμων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η υπηρεσία εξέτασε συνολικά έξι διαφορετικές ποικιλίες της πατάτας "Innate", η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία J.R. Simplot, μεγάλο προμηθευτή κατεψυγμένης πατάτας για την αλυσίδα γρήγορου φαγητού "McDonald's".
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τηγανητές πατάτες "Innate" περιέχουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμίδης, μιας ύποπτης ουσίας που παράγεται κατά το τηγάνισμα αμυλούχων τροφών. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενδεχόμενη επικινδυνότητά της στα τρόφιμα. Η απόφαση της FDA αφορά ακόμα δύο νέες ποικιλίες μήλου της καναδικής "Okanagan Specialty Fruits", η οποία σκοπεύει να τις διαθέσει με τις ονομασίες "Arctic Granny" και "Arctic Golden", έτσι ώστε να δημιουργήσει μια νέα αγορά συσκευασμένων, ακόμα και τεμαχισμένων, μήλων.
 
Και στις δύο ποικιλίες έχει απενεργοποιηθεί το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών, στο οποίο οφείλεται το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί ή απλά χτυπηθεί. Oι ποικιλίες μήλου "Arctic" θα είναι διαθέσιμες σε μικρές μόνο ποσότητες όταν κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ το 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης