ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αντέχει

ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αντέχει

Υπάρχουν παραβιάσεις που αφορούν κυρίως πυρά με ελαφρά όπλα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αντέχει
Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως αντέχει και οι εχθροπραξίες γενικά έχουν σταματήσει, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Ωστόσο όπως είπε ο Ζανιέρ στο Reuters, υπάρχουν παραβιάσεις όμως αυτές αφορούν κυρίως πυρά με ελαφρά όπλα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για βλήματα όλμων, όμως είναι όπλα μικρού διαμετρήματος» συνέχισε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας.

Κλείσιμο
«Δεν παρατηρούμε παραβιάσεις όσον αφορά τη χρήση βαρέων οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουμε δει να μετακινούνται», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στους 1.000, από τους σχεδόν 500 που είναι σήμερα, ώστε να επιτηρείται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ. Ωστόσο ο Ιταλός διπλωμάτης υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των παρατηρητών.

«Το βασικό μου πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αριθμοί, είναι η πρόσβαση. Εάν είχα μεγαλύτερη πρόσβαση, θα μπορούσα να έχω περισσότερα αποτελέσματα από αυτούς (τους παρατηρητές). Αυτή είναι η πρόκληση», είπε.

Ο Ζανιέρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα μικρά, μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη για να βοηθούν τα τρία μεγάλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους παρατηρητές.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ λήγει στις 21 Μαρτίου αλλά ο Ζανιέρ είπε ότι πιθανότατα θα ανανεωθεί για άλλον έναν χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης