Wall Street Journal: Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί οικονομικά στα κρασιά της

Wall Street Journal: Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί οικονομικά στα κρασιά της

Ξέρουν οι Έλληνες να εκμεταλλευτούν προς όφελος της χώρας τον πλούτο και την ποιότητα των αμπελώνων τους;

Wall Street Journal: Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί οικονομικά στα κρασιά της
Με ένα άρθρο - αφιέρωμα στα ελληνικά κρασιά, ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, Will Lyons, που ασχολείται με τον τομέα του κρασιού, αναφέρεται στα ελληνικά κρασιά και στην ανώτερη ποιότητά τους.

Εκτός από το άρθρο και η εικόνα που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα εύγλωττη με τον Ερμή, τον θεό του Εμπορίου της ελληνικής αρχαιότητας, να πετάει στον αττικό ουρανό μεταφέροντας στον κόσμο ένα μπουκάλι κρασί!



Στο άρθρο του με τίτλο: « Κρασιά στα οποία η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί οικονομικά», ο Lyons, γράφει, ότι παρόλο που λόγω της δουλειάς του έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα πολλά και καλά κρασιά, έμεινε έκπληκτος, όταν πριν μερικές εβδομάδες του δόθηκε να δοκιμάσει ένα ελληνικό λευκό κρασί. Όπως ο κριτικός Τέχνης μένει άναυδος, όταν αντικρίζει σε μια δημοπρασία ένα σπάνιο έργο Τέχνης ή όπως ο κριτικός της Λογοτεχνίας που διαβάζει ένα μεγάλο έργο, έτσι αισθάνθηκε και ο ίδιος όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το Ασύρτικο κρασί από την Σαντορίνη.
Κλείσιμο



Η μαλακή και τραγανή υφή του κρασιού, η αναζωογονητική αψάδα του, το λουλουδάτο άρωμά του, έκαναν τον δημοσιογράφο να υποστηρίξει ότι ο τομέας των εξαγωγών του κρασιού είναι ένας τομέας στον οποίο η χώρα θα μπορούσε να βασιστεί και μάλιστα αυτή την περίοδο που περνά δύσκολα οικονομικά, όπως ο ίδιος σημειώνει.

Ο Lyons μίλησε για την μοναδική εμπειρία που είχε και την τέλεια αίσθηση που άγγιξε τον ουρανίσκο του, όταν δοκίμασε το λευκό ελληνικό κρασί, στον Mark Squires, τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου ηλεκτρονικού περιοδικού, που ειδικεύεται στα κρασιά. Εκείνος του τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη κλασσική περιοχή στην παραγωγή κρασιού αλλά δεν έχει ακόμα κάνει πολλά για να το αποδείξει!

Η Ελλάδα είναι μια συναρπαστική χώρα για να ανακαλύψει κανείς πολλές ποικιλίες ντόπιων κρασιών ενώ δεν λείπουν και οι γαλλικές ποικιλίες που έχουν καλλιεργηθεί στους ελληνικούς αμπελώνες, όπως είναι οι Grenache, Cabernet Sauvignon και Merlot.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι στη χώρα μπορεί να βρει ο επισκέπτης καλά κόκκινα κρασιά όπως το Αγιωργίτικο, το Λημνιό και το Ξινόμαυρο ενώ τα διάσημα κατά τον αρθρογράφο λευκά ελληνικά κρασιά είναι το Ασύρτικο της Σαντορίνης, το Μοσχοφίλερο και ο Ροδίτης.

Στο δημοσίευμα μοιάζει να είναι όλη η Ελλάδα ένας τεράστιος αμπελώνας αφού σύμφωνα με τον αρθρογράφο το καλό κρασί υπάρχει παντού! Στα βόρεια της χώρας στη Μακεδονία, στα δυτικά στο Ιόνιο, στα νότια στην Κρήτη και στα ανατολικά στα νησιά του Αιγαίου ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο άρθρο για την Σαντορίνη.

«Ένα νησί βόρεια της Κρήτης του οποίου το ηφαιστειογενές έδαφος σε συνδυασμό με τους παράκτιους ανέμους δημιουργούν ποικιλίες κρασιών εκπληκτικής πολυπλοκότητας και τραχύτητας, που είναι ικανά να σοκάρουν έναν κριτικό κρασιού»!

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κλείνει το άρθρο του με το tweet  του συγγραφέα κρασιών, Hugh Johnson, ο οποίος έγραψε για τα ελληνικά κρασιά στις 7 Φεβρουαρίου του 2015: «Keep making it like this, Greece, and I’ll drink you out of your troubles», (Ελλάδα συνέχισε έτσι και θα σε "πιω" έξω από τα προβλήματά  σου). Ο Lyons υποσχέθηκε ότι θα μιμηθεί τον Johnson και θα πίνει και εκείνος ελληνικά κρασιά ενώ προέτρεψε τους αναγνώστες του να κάνουν και εκείνοι το ίδιο!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης