Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπονται οι ταμίες του Λαϊκού Κόμματος

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπονται οι ταμίες του Λαϊκού Κόμματος

Ερευνάται η σχέση τους με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο, επίσης, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπονται οι ταμίες του Λαϊκού Κόμματος
Σε δίκη παραπέμπονται 40 άτομα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε ένα κύκλωμα διαφθοράς που σχετίζεται με το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών, ενώ κόμμα ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του PP.

Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, και δημοσιοποιείται ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες ως τις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη του χρόνου και ενόψει των οποίων η διαφθορά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο.

Κλείσιμο
Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 κι αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

Όμως το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει την αξιοπιστία του Ραχόι, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, και είναι ένας από τους κύριους λόγους στους οποίους αποδίδεται η υποχώρηση της δημοφιλίας του PP.

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης που αποκαλείται «δίκτυο Γκιρτέλ» φέρονται να δωροδοκήθηκαν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με ακριβά δώρα ή δωρεάν διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, προκειμένου να αναθέσουν κρατικές συμβάσεις στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, τον Φρανθίσκο Κορέα.

Τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Άνχελ Σαντσίς, θα δικαστούν όπως και η πρώην υπουργός Υγείας Άνα Μάτο, η οποία παραιτήθηκε πέρυσι αφού ένας δικαστής αποκάλυψε ότι απέκτησε χρήματα εν αγνοία της από ένα κύκλωμα δωροδοκιών στο οποίο εμπλεκόταν ο πρώην σύζυγός της, άλλοτε δήμαρχος εκλεγμένος με το PP.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε προσωρινά μετά τον εγκλεισμό του διαρκούσης της έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, κλήθηκε από τη δικαιοσύνη να καταβάλει χρηματική εγγύηση σχεδόν 89 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο το PP κλήθηκε να καταθέσει ως εγγύηση 245.492 ευρώ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η δωροληψία, η αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλαγμάτων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το PP, το οποίο επίσης φέρεται ότι επωφελήθηκε χωρίς αυτό να είναι εν γνώσει της ηγεσίας του από τις δωροδοκίες, θα κληθεί επίσης να στείλει έναν εκπρόσωπο στο εδώλιο των κατηγορουμένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης