Αφγανιστάν: Άνδρες με μπούρκα διαδηλώνουν υπέρ των γυναικών

Αφγανιστάν: Άνδρες με μπούρκα διαδηλώνουν υπέρ των γυναικών

Πρωτότυπη καμπάνια για τα γυναικεία δικαιώματα στην καρδιά της Καμπούλ - «Νιώθω σαν να είμαι στη φυλακή», είπε ένας ακτιβιστής

Αφγανιστάν: Άνδρες με μπούρκα διαδηλώνουν υπέρ των γυναικών
Λίγες ημέρες μετά την καμπάνια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, όπου ομάδα ανδρών πραγματοποίησε πορεία φορώντας φούστα έπειτα από βίαια περιστατικά κατά γυναικών, μία ανάλογη πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο Αφγανιστάν.

Ομάδα 20 ανδρών της οργάνωσης «Εθελοντές Ειρήνης στο Αφγανιστάν» ντύθηκαν με μπούρκα και πραγματοποίησαν πορεία στην Καμπούλ ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Στόχος τους ήταν να τραβήξουν την προσοχή στον ενδυματολογικό κώδικα που έχει επιβληθεί από τη δεκαετία του 1990 και υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν το σώμα και το πρόσωπό τους με μπούρκα.
Κλείσιμο



«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβει κανείς πώς νιώθει μία γυναίκα είναι να περπατήσει κανείς στο δρόμο και να φοράει μπούρκα», δήλωσε ο 29χρονος Μπασίρ που είναι ακτιβιστής της οργάνωσης.

Βέβαια, η πρωτοβουλία των 20 ανδρών δεν έγινε θετικά αποδεκτή από πολλούς περαστικούς, ενώ ένας 24χρονος τροχονόμος δήλωσε στο Reuters: «Ποιο το νόημα όλου αυτού; Όλες οι γυναίκες της οικογένειάς μου φορούν μπούρκα. Δε θα τις άφηνα να βγουν χωρίς αυτό».



Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ το 2013, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα βίαια περιστατικά κατά γυναικών δεν καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα οι δράστες ποτέ να μην τιμωρούνται.



Ποια, όμως, είναι η αίσθηση ενός άνδρα με καλυμμένο πρόσωπο και σώμα;
«Νιώθω σαν να είμαι στη φυλακή», είπε ένας από τους ακτιβιστές, ενώ η ομάδα έφερε πλακάτ που έγραφαν «Ισότητα» και «Μη λέτε στις γυναίκες τι να φορέσουν, εσείς θα έπρεπε να καλύπτετε τα μάτια σας».

Στη θέα των ανδρών με μπούρκα, κάποιοι περαστικοί ξέσπασαν σε γέλια, ενώ άλλοι έδειχναν μπερδεμένοι και κάποιοι υποστήριξαν ότι τα γυναικεία δικαιώματα ενθαρρύνουν την πορνεία!
Πάντως, αντέδρασαν και γυναίκες στην προσπάθεια, με μία 16χρονη μαθήτρια να ισχυρίζεται ότι δε χρειάζεται κανέναν που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, παρότι φορούσε μαύρη μαντίλα η οποία έκρυβε όλο της το πρόσωπο αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια της.

«Πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο ξένων για να δημιουργηθεί κακή εικόνα για την μπούρκα και το Αφγανιστάν. Προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα επειδή καλύπτουμε το πρόσωπό μας», πρόσθεσε η 16χρονη.

Στην περίπτωση μίας 60χρονης γυναίκας, ωστόσο, η άποψή της ήταν διαφορετική, καθώς δήλωσε ότι ο σύζυγος και ο γιος της, της λένε ότι θα έπρεπε να μην φοράει μπούρκα, αλλά η ίδια υποστηρίζει ότι την έχει συνηθίσει τα τελευταία 35 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης