Ιράκ: Τζιχαντιστές πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές ανατολικά του Τικρίτ

Ιράκ: Τζιχαντιστές πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές ανατολικά του Τικρίτ

Τις είχαν καταλάβει από τον Ιούλιο του 2014 - Προσπαθούν να ανακόψουν τις αεροπορικές επιδρομές του ιρακινού στρατού

Ιράκ: Τζιχαντιστές πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές ανατολικά του Τικρίτ
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ, ανατολικά της πόλης Τικρίτ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις αεροπορικές επιδρομές του ιρακινού στρατού που έχουν στόχο να τους εκδιώξουν από την περιοχή, είπαν μια στρατιωτική πηγή και ένας αυτόπτης μάρτυρας. 

Από χθες Τετάρτη το απόγευμα μαύρος καπνός φαίνεται να υψώνεται από τις πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνόδευε τους ιρακινούς στρατιώτες και τις πολιτοφυλακές που προελαύνουν προς το Τικρίτ από τα ανατολικά. 

Προτού τις καταλάβει το ΙΚ τον Ιούνιο του 2014 οι πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ παρήγαγαν 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, το οποίο μεταφερόταν στο διυλιστήριο του Κιρκούκ, καθώς και περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Κλείσιμο
Ένας μηχανικός που βρισκόταν στην περιοχή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς τον Ιούλιο ότι οι μαχητές του ΙΚ εξορύσσουν λιγότερο πετρέλαιο από το κοίτασμα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πρωτόγονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν ενδέχεται να προκαλέσουν ανάφλεξη του αερίου. 

Το κοίτασμα Ατζίλ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τικρίτ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών. 

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει 30.000 άνδρες και την πολεμική αεροπορία στην επιχείρηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και έχει στόχο την ανακατάληψη της πόλης. 

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται ότι θα διαρκέσει: «οι δυνάμεις μας προχωρούν αργά και μεθοδικά» εξαιτίας των πυρών ελεύθερων σκοπευτών και των βομβών που έχουν τοποθετηθείς στους δρόμους, εξήγησε χθες ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού από τη Σαμάρα, τη δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν. 

Η Τικρίτ, που βρίσκεται μεταξύ της Βαγδάτης και της Μοσούλης, είναι γενετήρια του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της χώρας που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι μαχητές του ΙΚ μετά τη Μοσούλη. 
Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν από τρία μέτωπα: από τη Σαμάρα στον νότο, από το στρατόπεδο Σπάισερ στον βορρά και από την επαρχία Ντιγιάλα στα ανατολικά. 

Η προέλασή τους εμποδίζεται από τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι αντάρτες στους δρόμους, τους ελεύθερους σκοπευτές και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. 

Μια αστυνομική πηγή από την επαρχία Σαλαχεντίν δήλωσε ότι μια πομπή οκτώ οχημάτων του ΙΚ επιτέθηκε εναντίον των ιρακινών δυνάμεων σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή Μουαϊμπίντι. 

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο στρατός απάντησε στα πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις αντάρτες, ενώ πυρπόλησε και δύο από τα οχήματά τους. 

Στο μεταξύ εξαιτίας του φόβου για αντίποινα πολλές χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για σχεδόν 28.000 εκτοπισμένους. 

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα και γύρω στην Τικρίτ προκάλεσαν τον εκτοπισμό περίπου 28.000 ανθρώπων προς τη Σαμάρα», επισημαίνει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. 

«Πληροφορίες από το πεδίο κάνουν λόγο για επιπλέον μεταναστευτικά ρεύματα και για οικογένειες εγκλωβισμένες στα σημεία ελέγχου», πρόσθεσε. 

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνή Αμνησία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άμαχοι στην Τικρίτ, καθώς «οι σιίτες παραστρατιωτικοί έχουν συχνά εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων εις βάρος σουνιτών πολιτών». 

Οι ΗΠΑ από την πλευρά του προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διαδογματικών εντάσεων στην πόλη αυτή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης