Υποδοχή ροκ σταρ για τον Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο

Υποδοχή ροκ σταρ για τον Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο

«Όταν πρόκειται για το Ιράν και το ΙΚ, ο εχθρός του εχθρού σου είναι ο εχθρός σου», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ - Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είναι κακή, δήλωσε

Υποδοχή ροκ σταρ για τον Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο
Μία ημέρα μετά την ομιλία του στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) όπου θέλησε να διαλύσει κάθε υποψία για «παγωμένες» σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Κογκρέσο έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.



Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επικεντρώθηκε στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν στο οποίο διαφωνεί με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η επίσκεψή του και μόνο στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών καθώς ενδέχεται να πληγούν σοβαρά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την αίθουσα απουσίαζαν τουλάχιστον 50 Δημοκρατικοί, ενώ ως έκφραση της εκτίμησής του ο Μπένερ δώρισε στον Νετανιάχου μία μικρή προτομή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς ήταν ένας ακόμα ξένος ηγέτης που πραγματοποίησε ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Κλείσιμο


Κατά την είσοδό του στην αίθουσα, πάντως, ο Νετανιάχου έτυχε υποδοχής… ροκ σταρ με πολλά μέλη του Κογκρέσου να χειροκροτούν, να επευφημούν, ακόμα και να σφυρίζουν!
Μόλις ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διαβεβαίωσε πως η παρουσία του στο Κογκρέσο δεν είναι πολιτική, ενόψει των εκλογών στη χώρα του τις ερχόμενες ημέρες, τονίζοντας πως η ομιλία του αποτέλεσε ζήτημα διαφωνιών.



«Ξέρω ότι, ανεξαρτήτως από πού κάθεστε, είστε όλοι υπέρ του Ισραήλ. Εκτιμούμε όσα έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα για το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως το αμερικανικό Κογκρέσο βοήθησε ώστε να δομηθεί το περίφημο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Iron dome» ο «Σιδηρούς Θόλος» που αναχαίτισε τις επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο καλοκαίρι.



Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του γύρω από το καυτό ζήτημα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας πως πολλοί επιχείρησαν επανειλημμένως να καταστρέψουν τον εβραϊκό λαό και τώρα υπάρχει μία ακόμα απειλή: Το Ιράν.

«Ο Χαμενεϊ γράφει tweets στα αγγλικά ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί. Το Ιράν διαδίδει το μήνυμα του θανάτου και της τζιχάντ. Το Ιράν επιτίθεται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου τρομοκρατίας. Το Ιράν πήρε δεκάδες Αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη. Πρέπει όλοι να ενωθούμε ώστε να σταματήσουμε την πορεία του Ιράν για τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου.



Μάλιστα, συνέκρινε το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι συναγωνίζονται για το στέμμα της ισλαμικής τρομοκρατίας σε ένα «Game of Thrones» του θανάτου. «Όταν πρόκειται για το Ιράν και το ΙΚ, ο εχθρός του εχθρού σου είναι ο εχθρός σου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι ο γάμος της ισλαμικής τρομοκρατίας με τα πυρηνικά όπλα», τόνισε, προσθέτοντας πως ενώ το ΙΚ οπλίζεται με μαχαίρια και βίντεο στο YouTube, το Ιράν μπορεί να οπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Όσο για τους παρατηρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο Νετανιάχου κατήγγειλε πως περιορίζονται στην καταγραφή παραβιάσεων χωρίς ωστόσο να σταματούν το Ιράν.



«Το Ιράν μπορεί να καταλήξει με τη βόμβα έχοντας ήδη μία συμφωνία. Το Ιράν μπορεί να κρύβει πυρηνικές εγκαταστάσεις, τις οποίες δε γνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξηγώντας ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η χώρα μπορεί να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας που επιθυμεί ο Ομπάμα με το Ιράν και προβλέπει το δεκαετές πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος.

Δεν πιστεύω ότι το ριζοσπαστικό καθεστώς του Ιράν μπορεί να βελτιωθεί, σχολίασε ο Νετανιάχου, τονίζοντας πως μία συμφωνία μπορεί να ανοίξει την όρεξη της κυβέρνησης για ακόμα περισσότερα.



«Θα αλλάξει προς το καλό το Ιράν; Θα αλλάξει προς το χειρότερο η Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νετανιάχου, διευκρινίζοντας ότι η περιοχή θα γίνει σταυροδρόμι επιθέσεων με πυρηνικά και προβλέποντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένας «πυρηνικός εφιάλτης» και επισήμανε πως η πρόταση των ΗΠΑ για τη συμφωνία μπορεί να οδηγήσει το Ιράν στη δημιουργία ατομικής βόμβας. 

«Οι κυρώσεις δεν πρέπει να αρθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει από το Ιράν τρία πράγματα: «Να σταματήσει την επίθεση κατά των γειτονικών χωρών, να σταματήσει να στηρίζει την τρομοκρατεί και να σταματήσει να απειλεί το Ισραήλ».



Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ομιλίας του, που θύμιζε περισσότερο προεκλογική καμπάνια, επισήμανε πως το Ιράν αν θέλει να απολαμβάνει τη συμπεριφορά μίας κανονικής χώρας, πρέπει να λειτουργεί σαν μία κανονική χώρα.

Όσο για τη συμφωνία τόνισε πως είναι «κακή» και «είμαστε καλύτερα χωρίς αυτή. Η εναλλακτική δεν είναι ο πόλεμος, αλλά μία καλύτερη συμφωνία» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος για μία ψευδαίσθηση ειρήνης.



«Ο εβραϊκός λαός μπορεί να αμυνθεί. Ακόμα και αν το Ισραήλ μείνει μόνο του, θα το κάνει. Αλλά ξέρω ότι δε θα μείνει, γιατί κι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται το Ισραήλ», τόνισε και ολοκληρώνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στα μέλη του Κογκρέσου λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ. Είσαι υπέροχοι. Ευχαριστώ Αμερική».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου μετά την ομιλία Νετανιάχου, καθώς σύμφωνα με το CNN, από τα χείλη του Ισραηλινού πρωθυπουργού ακούστηκε μόνο «θεωρία, καμία νέα ιδέα, καμία συγκεκριμένη εναλλακτική».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Gallup το 45% των Αμερικανών πολιτών έχουν θετική γνώμη για τον Νετανιάχου, ενώ το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε το 1998. Βέβαια, οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που βλέπουν θετικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι το 60% των Ρεπουμπλικανών και μόλις το 31% των Δημοκρατικών.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης