Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Νεμτσόφ - Παρόντες χιλιάδες Ρώσοι και ξένοι αξιωματούχοι

Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Νεμτσόφ - Παρόντες χιλιάδες Ρώσοι και ξένοι αξιωματούχοι

Η μητέρα του Νεμτσόφ, καθισμένη δίπλα στο ανοικτό φέρετρο, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, δέχεται συλλυπητήρια - Ανώνυμοι και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ προσέρχονται και αφήνουν λουλούδια 

Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Νεμτσόφ - Παρόντες χιλιάδες Ρώσοι και ξένοι αξιωματούχοι
Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη Μόσχα μπροστά από το Κέντρο Ζαχάρωφ όπου άρχισε η κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη, σε ηλικία 55 ετών, το βράδυ της Παρασκευής, σε σημείο πολύ κοντά στο Κρεμλίνο.

Η σορός του Νεμτσόφ εκτίθεται από τις 09:00 έως τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) για έναν τελευταίο φόρο τιμής στο Κέντρο Ζαχάρωφ, μουσείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον ακαδημαϊκό και αντιφρονούντα που αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς. Στη συνέχεια θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο Τρογεκουρόβσκογιε της Μόσχας.

Κλείσιμο






>







«Ήταν κάποιος που τον ένιωθα κοντά μου. Ήθελα να τον αποχαιρετήσω. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, είχε αρχές. Δεν με νοιάζει ποιος τον σκότωσε. Είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια», δηλώνει η ψυχολόγος Μαρία Κονιάκοβα.

Η μητέρα του Νεμτσόφ, καθισμένη δίπλα στο ανοικτό φέρετρο, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, δέχεται συλλυπητήρια. Στο πλευρό της Ντίνα Έιντμαν τον Νέμτσοφ αποχαιρετούν και οι δύο πρώην ερωμένες του Νέμτσοφ έχοντας στο πλευρό τους τα παιδιά που απέκτησαν με τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.



Ανώνυμοι και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ προσέρχονται και αφήνουν λουλούδια.





Το «παρών» έδωσαν, επίσης, η πρώην γραμματέας και ερωμένη του Νεμτσόφ, Ιρίνα Κορολιόβα και η κόρη της Ντίνα Νεμτσόβα αλλά και η Εκατερίνα Οντιντσόβα, που και αυτή για ένα φεγγάρι διατηρούσε δεσμό με τον Νεμτσόφ.

Η δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν υπό συνθήκες που προκαλούν ερωτήματα συγκλόνισε τη Ρωσία, ενώ οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σε μια κίνηση συμφιλίωσης από το Κρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς συμμετείχε σήμερα στο πένθος, προσερχόμενος στο Κέντρο Ζαχάρωφ για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό και να αφήσει κόκκινα λουλούδια δίπλα στο ανοικτό φέρετρο.

Η κηδεία του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν που έγινε σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν θα τελεστεί με την παρουσία πρεσβευτών ευρωπαϊκών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, ο δήμαρχος της Ρίγας, της πρωτεύουσας της Λετονίας, Νιλς Ουσάκοβς και ο πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Πάουλικ.





Ορισμένοι ξένοι πολιτικοί που είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία εμποδίστηκαν από τις ρωσικές αρχές.

Ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να μεταβεί εκεί ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας όπως και η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε που δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης