Κασπάροφ: Σαφές μήνυμα στους πολέμιους του Πούτιν η δολοφονία του Νεμτσόφ

Κασπάροφ: Σαφές μήνυμα στους πολέμιους του Πούτιν η δολοφονία του Νεμτσόφ

Ενώ ο Λαβρόφ κάνει λόγο για βρώμικο και αποτρόπαιο έγκλημα

Κασπάροφ: Σαφές μήνυμα στους πολέμιους του Πούτιν η δολοφονία του Νεμτσόφ
Για "βρώμικο" και αποτρόπαιο έγκλημα έκανε λόγο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη δολοφονία του σφοδρού πολέμιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μπορίς Νεμτσόφ, την ώρα που δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Kommersant" υποστηρίζει ότι, οι κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο δρόμο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρώσος πολιτικός, απενεργοποιήθηκαν εξαιτίας τεχνικής βλάβης.

Κι ενώ οι ρωσικές αρχές, όπως διευκρινίζει το σχετικό δημοσίευμα, έχουν βάλει στο... μικροσκόπιο το υλικό μόνο μίας εξ αυτών, το Κρεμλίνο, όπως και το δημαρχείο της Μόσχας, έσπευσαν να διαψεύσουν την πληροφορία της ρωσικής εφημερίδας.  

Για τη γερμανική εφημερίδα Bild, η ρωσική αντιπολίτευση μένει ακέφαλη μετά τη δολοφονία Νεμτσόφ, καθώς ο Αλεξέι Ναβάλνι, βασικός πολέμιος του Πούτιν, βρίσκεται στη φυλακή και άλλες πολιτικές φυσιογνωμίες που θα μπορούσαν να ηγηθούν του αγώνα κατά του Ρώσου προέδρου, έχουν πέσει θύματα δολοφονίας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.  
 
Ο Μπορίς Νεμτσόφ, πολιτικό τέκνο του Μπορίς Γέλτσιν, ήταν στενός φίλος του Γκάρι Κασπάροφ. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, σε σημερινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει ότι, με τη δολοφονία του Νεμτσόφ, εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες για μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Ρωσία.

Ο Κασπάροφ -και αυτός επικριτής του Κρεμλίνου-, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ , εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την τύχη της ρωσικής αντιπολίτευσης. "Ο Μπορίς ήλπιζε, μάταια όπως φάνηκε, να δει κάποια μορφή ειρηνικής μετάβασης σε μία ομαλή πολιτισμένη δημοκρατική κυβέρνηση" είπε στο Reuters.
Κλείσιμο

Και πρόσθεσε: "Ο Νεμτσόφ ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της ειρηνικής πολιτικής έκφρασης στη Ρωσία".

Ο Κασπάροφ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει σωματοφύλακες στις ΗΠΑ και ότι δεν αισθάνεται να απειλείται η ζωή του όσο βρίσκεται εκτός ρωσικού εδάφους. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα επιστρέψει στη Μόσχα ούτε για να παραστεί στην αυριανή κηδεία του Νεμτσόφ. 

Επίσης, συμφώνησε με τους υποστηρικτές του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης πως, πίσω από τη δολοφονία του βρίσκονται οι ρωσικές αρχές, οι οποίες επέλεξαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τους πολέμιους του Πούτιν.

Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και το 1990 εξελέγη βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της ρωσικής ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νοβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη τη Ρωσίας.

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το κόμμα "Λαϊκής Ελευθερίας".

Σε πολλές συνεντεύξεις του είχε υποστηρίζει πως φοβάται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα διατάξει τη δολοφονία του.     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης