Ο Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία Νεμτσόφ - Αντιδράσεις από Ομπάμα και Ποροσένκο

Ο Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία Νεμτσόφ - Αντιδράσεις από Ομπάμα και Ποροσένκο

Για συμβόλαιο θανάτου έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος - «Δεν έγινε κατά τύχη η εκτέλεσή του» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας - «Βάρβαρη» χαρακτήρισε τη δολοφονία ο Ομπάμα

Ο Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία Νεμτσόφ - Αντιδράσεις από Ομπάμα και Ποροσένκο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της χώρας, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόρφ, εκπροσώπου του προέδρου.

Ο Πεσκόρφ δήλωσε ότι το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση» -η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.

Κλείσιμο
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι "τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά". Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

"Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα", δήλωσε αμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν.

Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι "το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική". "Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Μοναδική παραφωνία, ένας αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, πως πρόκειται για μια "αιματηρή προβοκάτσια (...) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή "με αμερόλπητο τρόπο".

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Μπαρίς Νεμτσόφ ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Ρωσίας , αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: "(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη", έγραψε στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης