Συζητήσεις ΗΠΑ - Κούβας για το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα

Συζητήσεις ΗΠΑ - Κούβας για το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την κατασκευή της πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας, ενώ οι Κουβανοί αξιώνουν την αφαίρεση της χώρας από τη λίστα «τρομοκρατών» των ΗΠΑ

Συζητήσεις ΗΠΑ - Κούβας για το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα
Αμερικανοί και Κουβανοί διπλωμάτες ξεκίνησαν το δεύτερο γύρο επαφών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Οι συζητήσεις αφορούν τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα και την απομάκρυνση της Κούβας από την αμερικανική λίστα των κρατών «τρομοκρατών».

Η πρώτη πράξη της προσπάθειας να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, έγινε από τους ηγέτες των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, οι οποίοι ανακοίνωσαν από κοινού τον τερματισμό της κρίσης, μετά από 50 χρόνια.

Κλείσιμο
Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την κατασκευή της πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας, ενώ οι Κουβανοί αξιώνουν την αφαίρεση της χώρας από τη λίστα «τρομοκρατών» των ΗΠΑ. Για όσο διάστημα παραμένουν στη συγκεκριμένη λίστα, εξακολουθούν να είναι αδύνατες οι τραπεζικές και επιχειρηματικές συναλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ανοίξει η πρεσβεία στην Αβάνα.

Ο Τζον Κέρι εξήγησε ότι η αξιολόγηση μίας χώρας για τη λίστα της «τρομοκρατίας» αποτελεί διαφορετική υπόθεση από τη λήξη της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Επί της ουσίας, τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή, ενώ επιτελείς της αμερικανικής αποστολής επεσήμαναν πως η Κούβα εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Βάσκους αυτονομιστές και τους Κολομβιανούς αντάρτες.
Ένα θετικό βήμα έχει ήδη γίνει, καθώς σε πρόσφατη μελέτη, αποδείχθηκε ότι οι δεσμοί αυτοί έχουν χαλαρώσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης