«Οι Γερμανοί κουράστηκαν με τους "προσβλητικούς" Έλληνες»

«Οι Γερμανοί κουράστηκαν με τους "προσβλητικούς" Έλληνες»

Ανάλυση της κοινής γνώμης στη Γερμανία επιχειρεί η ιστοσελίδα αναφορικά με την τετράμηνη επέκταση του προγράμματος της Ελλάδας

«Οι Γερμανοί κουράστηκαν με τους "προσβλητικούς" Έλληνες»
Την ώρα που η γερμανική βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει σχετικά με την επέκταση ή όχι, κατά τέσσερις μήνες, του προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα, η ιστοσελίδα  του CNBC επιχειρεί να κάνει μια σφυγμομέτρηση ανάμεσα στη γερμανική κοινή γνώμη, την εικόνα που έχει παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στους Γερμανούς, αλλά και τον αντίκτυπο που είχε στην Ελλάδα «η αλλαγή ρότας» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων.

Αρχικώς, παρατίθενται τα λεγόμενα του Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης «προσβλητικές», ενώ τόνισε πως κάποια από τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν ήταν κατάλληλα, για κάποιον που ζητάει χρήματα. 

Ο Φουκς, συνεχίζει το άρθρο, τόνισε πως παρά το γεγονός πως η απόφαση επέκτασης του προγράμματος, αναμένεται να περάσει από την Bundestag, η πλειοψηφία του λαού δεν στηρίζει κάτι τέτοιο. Σοβαρό λόγο πίσω από αυτή τη διστακτικότητα των Γερμανών έπαιξε και το χτεσινό δημοσίευμα της Bild, που καλούσε τους Γερμανούς να που «Nein» στην πρόταση της Ελλάδας.
Κλείσιμο

Εν συνεχεία, η αρθρογράφος καταπιάνεται με το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube με τίτλο «V for Varoufakis», το οποίο χαρακτηρίζεται πως αποτελεί παρωδία των τεταμένων σχέσεων μεταξύ «της πρώτης και της τελευταίας οικονομίας της Ευρώπης», για να επιστρέψει στα λεγόμενα Φουκς, επί της στάσης με την οποία διαπραγματεύτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η οποία συνέβαλλε στη γερμανική αποδοκιμασία της Ελλάδας.

«Δεν θα έπρεπε να χειριστεί τον Υπουργό Οικονομικών μας και την Καγγελάριό μας με τον τρόπο που έκανε. Ήταν προσβλητικό για το λαό μας και ένας από τους λόγους που οι Γερμανοί είναι αρκετά ενοχλημένοι από την κατάσταση» είπε ο Φουκς, ζητώντας εμφανώς από την ελληνική αντιπροσωπεία να είναι πιο προσηνής (τουλάχιστον). 

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο Υπουργών Οικονομικών, Βαρουφάκη και Σόιμπλε είχαν ξεκινήσει άσχημα, καθώς πριν ένα μήνα, στην πρώτη τους συνάντηση, δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, λέει το άρθρο, επισημαίνοντας πως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους (240 δις ευρώ), επέλεξε να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην αίτηση της Ελλάδας για περισσότερα χρήματα.

Για «αλλαγή ρότας» γίνεται λόγος, καθώς η αρθρογράφος προχωρά στο σχολιασμό της στάσης της ελληνικής πλευράς, η οποία πριν τις εκλογές εμφανιζόταν κατά της λιτότητας και κατά του μνημονίου.

Τα σχόλια του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, πως μπορεί να ζητηθεί κούρεμα του χρέους, φαίνεται να εξόργισαν το Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Φουκς έσπευσε να χαρακτηρίσει αυτή τη δήλωση ως «όχι και την πιο έξυπνη», «παιδική» και «άδικη», ενώ ο Σόιμπλε δήλωσε στους συντηρητικούς βουλευτές πως αυτή η δήλωση προσθέτει εντάσεις στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Πριν κλείσει το άρθρο, τονίζονται τα χρονικά περιθώρια της Ελλάδας, τα οποία χαρακτηρίζονται σχετικά στενά, καθώς, για να αποφύγει ένα νέο πακέτο στήριξης, έχει τέσσερις μήνες στη διάθεσή της.

Στον επίλογο, παρατίθενται τα λεγόμενα του Μάρκους Κέρμπερ, του γενικού διευθυντή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), ο οποίος δήλωσε πως οι προτάσεις της Ελλάδας, αποσταθεροποιούν την Ευρώπη, η οποία βασίζεται κυρίως σε κανόνες και συμφωνίες και στην τήρηση αυτών, ενώ συνέχισε λέγοντας πως όσες χώρες τήρησαν τις συμφωνίες, επανακάμπτουν, αλλά δεν βλέπει τα ίδια σημάδια από την ελληνική πλευρά, πως δηλαδή θα ακολουθήσει πιστά το μονοπάτι που της προτείνεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης