Επιχείρησε η MI5 να στρατολογήσει τον «Τζιχάντι Τζον»;

Επιχείρησε η MI5 να στρατολογήσει τον «Τζιχάντι Τζον»;

Σύμφωνα με βρετανική οργάνωση οι μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας προσπάθησαν να συνεργαστούν με τον δήμιο του Ισλαμικού Κράτους - Πλούσιος Λονδρέζος ο Μοχάμεντ Εμουάζι

Επιχείρησε η MI5 να στρατολογήσει τον «Τζιχάντι Τζον»;
Ο άνθρωπος με την κουκούλα που αφαίρεσε τη ζωή δεκάδων ομήρων, εκ των οποίων τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τζέιμς Φόλεϊ, σε μία προσπάθεια να «περάσει» το μήνυμα του θανάτου, της βίας και του αίματος στη Δύτη απειλώντας για νέα χτυπήματα, έχει πλέον όνομα. Δεν είναι πια ο «Τζιχάντι Τζον», αλλά ο Μοχάμεντ Εμουάζι ή Μοχάμεντ αλ-Αγιάν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα που επιβεβαιώνουν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο άνδρας, ο οποίος με τη βαριά βρετανική του προφορά προανήγγειλε το θάνατο κάθε ομήρου, πρωταγωνιστεί σε πολλά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους και εξαπολύει τις απειλές του κατά του δυτικού κόσμου, προκαλώντας τρόμο και αγανάκτηση.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο οποίος γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μετακόμισε με τους γονείς του στο Λονδίνο όταν ήταν έξι ετών, είναι γόνος εγκατάστασης οικογένειας που ζει σε περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας με πολυτελείς κατοικίες και έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ.
Κλείσιμο

Γιατί, όμως, αποφάσισε να εγκαταλείψει την άνετη ζωή του και να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους που ορκίζεται πίστη στον Αλλάχ και στους νόμους της σαρία, με σκοπό να τους επιβάλει στη Δύση και τους «άπιστους»;

Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Cage που όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της «εργάζεται για να ενισχύσει τις κοινότητες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο της τρομοκρατίας», στην υπόθεση του «Τζιχάντι Τζον» υπάρχει και μία διαφορετική εκδοχή, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση, της οποίας διευθυντής είναι ένας μουσουλμάνος και πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5 είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τον Εμουάζι για να συνεργαστούν μαζί του.

Όταν ο νεαρός απέρριψε την πρότασή τους, σύμφωνα με την οργάνωση, οι υπηρεσίες του άσκησαν πίεση, τον παρενοχλούσαν και μεσολάβησαν ώστε να μην εγκριθεί η είσοδός του στο Κουβέιτ.

Σε κείμενο, μάλιστα, που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Cage αναφέρεται πως δημοσιογράφος της Washington Post είχε επικοινωνήσει με τον Εμουάζι προ ετών, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι το 2010 σχεδίαζε να ταξιδέψει στην γενέτειρά του απόπειρα που στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

Όπως φέρεται να είπε: «Δεν ανέβηκα ποτέ στο αεροπλάνο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Διερωτήθηκα. Είχα μόλις απορριφθεί. Είχα μία δουλειά που με περίμενε και ένα γάμο που ήταν έτοιμος να ξεκινήσει. Αλλά τώρα νιώθω σαν φυλακισμένος, όχι μόνο σε ένα κλουβί, στο Λονδίνο. Ένας φυλακισμένος άνθρωπος που ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες, που με σταματούν από το να ζήσω μία νέα ζωή στη γενέτειρά μου, τη χώρα μου, το Κουβέιτ».

Παράλληλα, ο νεαρός φέρεται να είχε δηλώσει: «Προσπάθησα να βρω τον λόγο για τον οποίο μου απέρριψαν την Visa από τη χώρα μου το Κουβέιτ, και έναν τρόπο για να λύσω το ζήτημα. Έτσι, μέσω των φίλων μου στο Κουβέιτ, μου είπαν ότι το Κουβέιτ δεν είχε πρόβλημα να με δεχθεί, και ότι ο λόγος για την άρνηση ήταν απλώς ότι οι Βρετανοί πράκτορες τους είχαν πει να μην το επιτρέψουν».

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι της οργάνωσης επιχειρούν να αποδείξουν με νεότερο κείμενο που ανήρτησαν στην ιστοσελίδα πως οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να πείσουν τον Βρετανό να γίνει πράκτορας.

Σε ένα ταξίδι του Εμουάζι στο Άμστερνταμ το 2010 λέγεται πως μόλις ο νεαρός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, «ένοπλοι άνδρες τον περίμεναν. Τον σταμάτησαν και τον πήραν σε ένα δωμάτιο για ανάκριση. Ένας αξιωματούχος για την μετανάστευση τον πήγε σε ένα κελί όπου πράκτορες τον περίμεναν. Συστήθηκαν ως “Φερνάντο από τις μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας και Νικ από την MI5”».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών τον κατηγόρησαν ότι ήθελε να μεταβεί στη Σομαλία, καθώς λέγεται ότι έτρεφε θαυμασμό για το αιματηρό έργο της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ.

Όταν αρνήθηκε ότι προορισμός του ήταν η Σομαλία, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να ταξιδέψει στην Τανζανία, ο Βρετανός πράκτορας του είπε ότι τον παρακολουθούν, γνωρίζουν τη δραστηριότητά του, πού ζει, με ποιους, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται.
Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με το κείμενο, ο Ολλανδός πράκτορας φέρεται να του είπε: «Άκου Μοχάμεντ. Έχεις όλο τον κόσμο μπροστά σου. Είσαι 21 ετών, μόλις τέλειωσες το Πανεπιστήμιο. Γιατί δεν εργάζεσαι για εμάς;».

Όταν αρνήθηκε, εξηγώντας ότι είναι ένας «κανονικός άνθρωπος και δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί να τους βοηθήσει», ο πράκτορας της MI5 του απάντησε: «Θα έχεις πρόβλημα. Θα γίνεις γνωστός. Θα σε παρακολουθούμε. Η ζωή θα είναι σκληρή για εσένα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της οργάνωσης, ο επικεφαλής ερευνών της Cage χαρακτήρισε τον Εμουάζι «εξαιρετικά καλό, εξαιρετικά ευγενικό… ο πιο ταπεινός άνθρωπος που γνώριζα».

Μάλιστα, η Cage υποστηρίζει ότι η επί τέσσερα χρόνια παρενόχληση από τις μυστικές υπηρεσίες οδήγησε τον νεαρό να φύγει από τη χώρα, ωστόσο δεν εξηγείται πώς ένας άνθρωπος που παρουσιάζεται ως «κατατρεγμένος» μπορεί να μετατραπεί σε ένα αιμοδιψές «τέρας» που τρέφεται μόνο από το θάνατο και τον τρόμο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης