ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ζητά άδεια από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ζητά άδεια από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε προσχέδιο στο οποίο ορίζει τριετή δράση κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους - «Σοβαρή απειλή» χαρακτηρίζει την οργάνωση

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ζητά άδεια από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατέθεσε προσχέδιο στο Κογκρέσο ζητώντας επισήμως την άδεια για στρατιωτική βία κατά θέσεων των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το Associated Press ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο Ισλαμικό Κράτος τονίζοντας πως «αποτελεί σοβαρή απειλή».

Η τρισέλιδη πρόταση εστάλη στο Κογκρέσο για στρατιωτική βία και έχει βρεθεί στα χέρια δημοσιογράφων του πρακτορείου από αξιωματούχους του σώματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Αναλυτικότερα, το προσχέδιο που έστειλε στο Κογκρέσο αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος «αποτελεί απειλεί για το λαό και τη σταθερότητα του Ιράκ, της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής αλλά και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Μάλιστα, εξηγεί ότι «απειλείται το αμερικανικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή», ενώ για καθιστά υπεύθυνους τους τζιχαντιστές για το θάνατο των Τζέιμς Φόλεϊ, Στίβεν Σότλοφ, Αμπντούλ-Ραχμάν Πίτερ Κάσιγκ και Κάιλα Μούλερ.

«Αν δε τεθεί υπό έλεγχο, το ΙΚ θα αποτελέσει απειλεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων τις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Ομπάμα.

Όπως επισημαίνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει λόγο για «τριετή διάρκεια» της άδειας, χωρίς περιορισμούς στον τρόπο που οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η πρόταση του Ομπάμα επιχειρεί να συμβιβάσει τους αξιωματούχους που επιθυμούν την χερσαία επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών και εκείνους που την απορρίπτουν.

Βέβαια, η έγκριση της άδειας από το Κογκρέσο δε θεωρείται δεδομένη, καθώς θα χρειαστεί να καταβάλει προσπάθεια για το «πράσινο φως» από γερουσιαστές και βουλευτές.

Την ίδια ώρα, η τριετής διάρκεια που αναφέρεται στο κείμενο, σημαίνει πως δίνει τη δυνατότητα στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει ή να τερματίσει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, μετά τη λήξη της θητείας του Ομπάμα το 2016.

Παρ΄όλα αυτά διευκρινίζει πως δεν εγκρίνει μακροχρόνια και χερσαία επέμβαση όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, προσφέρει ευρεία γεωγραφική δράση στις αμερικανικές δυνάμεις για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος ή σε άλλες οργανώσεις, οι οποίες ορκίζονται πίστη στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ ή τους εταίρους της Αμερικής.

«Η άδεια που προτείνω θα δίνει την ευελιξία ώστε να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση σε περιορισμένες περιστάσεις, όπως επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες θα εμπλέκονται Αμερικανοί ή μέλη του διεθνούς συνασπισμού ή εφαρμογή ειδικών επιχειρήσεων στρατιωτικής δράσης κατά της ηγεσίας του ΙΚ», γράφει χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται τις ερχόμενες ώρες να αναφερθεί σχετικά με την άδεια έγκρισης πολέμου κατά του ΙΚ στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, που προεδρεύει της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, «η υπερψήφιση της άδειας πολεμικής δράσης είναι μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που το Κογκρέσο μπορεί να λάβει, και ενώ υπάρχουν διαφορές, ελπίζω ότι θα ικανοποιήσουμε την θεσμική ευθύνη και, με διμερή τρόπο, να εγκρίνουμε την άδεια που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σοβαρή απειλή».

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, δήλωσε ότι η έγκριση της άδειας θα επιτρέψει την επιχείρηση ειδικών αποστολών κατά της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους και την απόπειρα απελευθέρωσης ομήρων, κάνοντας λόγο για την αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης της 26χρονης Μούλερ το περασμένο καλοκαίρι.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις αποτελούν την ιδανική ισορροπία ενίσχυσης», ανέφερε ο Έρνεστ, προσθέτοντας ότι υπάρχει το περιθώριο ρυθμίσεων όπου κριθεί απαραίτητο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης