Συντριβή των Συντηρητικών στις πολιτειακές εκλογές του Κουίνσλαντ

Συντριβή των Συντηρητικών στις πολιτειακές εκλογές του Κουίνσλαντ

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και, κυρίως, κατά του πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ

Συντριβή των Συντηρητικών στις πολιτειακές εκλογές του Κουίνσλαντ
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου η αντικατάσταση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ, μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη το κυβερνητικό κόμμα Φιλελεύθερων-Εθνικών στις πολιτειακές εκλογές του περασμένου Σαββάτου στο Κουίνσλαντ.

Παρ' ότι ο Κάμπελ Νιούμαν θα πρέπει να φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης, η συμβολή του Άμποτ θεωρείται καθοριστική.

Στις πολιτειακές εκλογές του 2012 το κυβερνών κόμμα κέρδισε στο Κουίνσλαντ 72 έδρες, έναντι του Εργατικού Κόμματος που κέρδισε μόνο επτά.

Κλείσιμο
Τρία χρόνια αργότερα η στροφή σε βάρος του έφθασε διψήφια νούμερα και το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να έχει κερδίσει 45-46 έδρες, από τις 89 του πολιτειακού Κοινοβουλίου.

Ακόμα και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Κάμπελ Νιούμαν, έχασε την έδρα του.
Αλλά και πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, η οργή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και, κυρίως, κατά του πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ, που μαινόταν καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανεπιθύμητος και δεν παρέστη ούτε μία φορά στην προεκλογική εκστρατεία στο Κουίνσλαντ, σε αντίθεση με τον αρχηγό της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν, ο οποίος πραγματοποίησε 11 εμφανίσεις.

Ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού δηλώνουν ότι "μέχρι τώρα οι συζητήσεις για την κατάρρευση της παράταξης περιορίζονταν μεταξύ μας, κεκλεισμένων των θυρών. Τώρα, όμως, ήλθε η ώρα να μιλήσει ο αρχηγός. Ο Τόνι 'Αμποτ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το συμφέρον του κόμματος και να αποχωρήσει».

Σε περίπτωση, όμως, που αυτό δεν συμβαίνει, κυβερνητικά στελέχη κρίνουν ότι θα πρέπει την απόφαση αυτή να την πάρει το κόμμα.

Ως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μάλκομ Τέρνμπουλ και ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Σκοτ Μόρισον.
Να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, κανείς από τους τρεις δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της αλλαγής, αλλά ούτε και έχει επιχειρήσει να σφυγμομετρήσει τη στήριξη των συνεργατών του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης