Σλοβενία: Ιδρύθηκε Συμβούλιο κατά της ρητορικής μίσους

Σλοβενία: Ιδρύθηκε Συμβούλιο κατά της ρητορικής μίσους

Σε μεγάλο βαθμό η ρητορική μίσους προέρχεται από τους πολιτικούς - Το Συμβούλιο θα επιστήσει την προσοχή στον μη αποδεκτό λόγο, διαμηνύουν τα μέλη του

Σλοβενία: Ιδρύθηκε Συμβούλιο κατά της ρητορικής μίσους
Συμβούλιο με αποστολή την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα ιδρύθηκε σήμερα στη Σλοβενία στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ειρήνης για τις Σύγχρονες Κοινωνικές και Πολιτικές Σπουδές.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Κατά της Ρητορικής Μίσους, ορίστηκε η πρώην Επίτροπος Πληροφόρησης της Σλοβενίας, Νάτασα Πιρτς Μούσαρ.

Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της ρητορικής μίσους είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και όχι να αγνοείται, πιστεύουν οι εισηγητές του προγράμματος "Απαντώντας στη ρητορική μίσους στη Σλοβενία" που εν μέρει χρηματοδοτείται από το Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό.

Κλείσιμο
Η Βερόνικα Μπάιτ από το Ινστιτούτο Ειρήνης δήλωσε ότι ο μισαλλόδοξος, ξενοφοβικός και προκατειλημμένος δημόσιος διάλογος καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στη δημόσια επικοινωνία.

"Αν δεν απαντήσουμε στη ρητορική μίσους, θα επιτρέψουμε να ριζώσει στο δημόσιο λόγο" υπογράμμισε.

Το εννεαμελές Συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο συγκεντρώνει έναν ευρύ κύκλο ενδιαφερόμενων προσώπων από την κοινωνία των πολιτών, από τα θεσμικά όργανα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και κρατικούς θεσμούς και δεν αντιπροσωπεύεται σε αυτό καμία ομάδα συμφερόντων, αναφέρει το Ινστιτούτο Ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα εργάζονται αφιλοκερδώς.

Μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν ο αναπληρωτής Συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιερνέι Ρόβσεκ, η ερευνήτρια για ΜΜΕ, του Ινστιτούτου Ειρήνης, Μπράνκιτσα Πέτκοβιτς, η ψυχολόγος, Μέτκα Μέντσιν Τσέπλακ από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Μίτια Μπλάζιτς, οι δημοσιογράφοι, Λέα Σίροκ και Λίγια Μίχελιτς από το παρατηρητήριο ρητορικής μίσους, ο σκιτσογράφος, Τσίριλ Χόριακ και ο τραγουδιστής της ραπ μουσικής, Ζλάτκο.

Στη Σλοβενία σε μεγάλο βαθμό η ρητορική μίσους προέρχεται από τους πολιτικούς, ανέφερε η κ. Πέτκοβιτς. Ο Γιερνέι Ρόβσεκ επισήμανε ότι ο ορισμός της ρητορικής μίσους στη σλοβενική νομοθεσία είναι πολύ στενός και ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο θα επιστήσει την προσοχή στον μη αποδεκτό λόγο.

Θα συζητήσουμε για τον ορισμό της ρητορικής μίσους με βάση τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ότι ο όρος καλύπτει "όλες τις μορφές έκφρασης που διαδίδουν, υποκινούν, προωθούν ή δικαιολογούν το ρατσιστικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μίσους που βασίζονται στη μη ανοχή, συμπεριλαμβανομένης της μη ανοχής που εκφράζεται με επιθετικό εθνικισμό και εθνοκεντρισμό, διακρίσεις και εχθρότητα κατά μειονοτήτων, μεταναστών και ανθρώπων με καταγωγή από μετανάστες" τόνισε ο κ. Ρόβσεκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης