Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% του Κομπάνι

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% του Κομπάνι

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, μετά την εκδίωξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης από την πόλη, στην πιο συντριπτική ήττα της στη χώρα

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% του Κομπάνι
Oι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο "σχεδόν του 90% της πόλης Κομπάνι" από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).

"Η Centcom επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ ελέγχουν περίπου το 90% της πόλης Κομπάνι. Ο πόλεμος κατά της οργάνωσης ΙΚ αργεί να τελειώσει, αλλά η ήττα της στο Κομπάνι στερεί από το ΙΚ έναν από τους στρατηγικούς του στόχους", τονίζει η αμερικανική διοίκηση.

Νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει επιφυλακτικότητα μετά τις ανακοινώσεις της νίκης επί του πεδίου των κουρδικών δυνάμεων και την κατάσταση στο Κομπάνι, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι να εκτιμά ότι οι δυνάμεις που πολεμούν το ΙΚ ελέγχουν "σχεδόν το 70% του εδάφους του Κομπάνι και κοντά στο Κομπάνι".

Κλείσιμο
"Το Κομπάνι απελευθερώθηκε, συγχαρητήρια στην Ανθρωπότητα, στο Κουρδιστάν, στον λαό του Κομπάνι", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Πόλατ Καν, εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής που προασπίζει την πόλη.

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, μετά την εκδίωξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης από την πόλη, στην πιο συντριπτική ήττα της στη Συρία. Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να γιορτάσει τη νίκη, πολλοί χόρευαν άλλοι πυροβολούσαν στον αέρα σε ένδειξη χαράς.

Στο Παρίσι, 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοκρατίας, κρατώντας μια τεράστια κουρδική σημαία ενώ αρκετοί ανάμεσά τους χόρευαν παραδοσιακό χορό και πετούσαν πυροτεχνήματα.

Από την έναρξη της μάχης στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της μικρής αυτής πόλης στα σύνορα με την Τουρκία προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 1.800 ανθρώπων, από τους οποίους περισσότεροι από 1.000 ήταν τζιχαντιστές που πολεμούσαν στις τάξεις της οργάνωσης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κουρδικές δυνάμεις πολέμησαν επί του πεδίου με την καθοριστική υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού. Συνολικά, οι συμμαχικές δυνάμεις διεξήγαγαν 705 επιδρομές εναντίον του ΙΚ μέσα στην πόλη και τα περίχωρά της, σύμφωνα στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού στρατού.

Το Πεντάγωνο ήταν επιφυλακτικό όσον αφορά στην αμιγώς στρατιωτική σημασία μιας κουρδικής νίκης στο Κομπάνι. "Η σημασία του Κομπάνι, είναι η σημασία που το ΙΚ του έδωσε", δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Γουάρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Το ΙΚ "διέθεσε τεράστιους πόρους, τόσο σε μαχητές όσο και σε εξοπλισμό" σε αυτή τη μάχη, και "δέχτηκε γερό πλήγμα". Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι θέσεις του ΙΚ "αρχίζουν να καταστρέφονται".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης