Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε μια πόλη στρατηγικής σημασίας

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε μια πόλη στρατηγικής σημασίας

Η κατάληψη αυτής της πόλης, την οποία η Μπόκο Χαράμ είχε ήδη αποπειραθεί να πάρει δύο φορές στο παρελθόν, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε μια πόλη στρατηγικής σημασίας
Η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε χθες μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βορειοανατολική Νιγηρία και τη στρατιωτική βάση η οποία βρίσκεται εκεί, την ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι επισκέφθηκε τη χώρα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στη νιγηριανή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών θα αυξηθεί.

Η ένοπλη οργάνωση κατέλαβε την πόλη Μογκούνο, περίπου 130 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο, η οποία δέχθηκε και η ίδια μια σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση των ισλαμιστών τα ξημερώματα χθες Κυριακή.

«Το Μογκούνο έπεσε, το Μογκούνο έπεσε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού της Νιγηρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Τους αντιμαχόμασταν όλη τη νύχτα αλλά κατάφεραν να πάρουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένων και των στρατοπέδων» των ένοπλων δυνάμεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κλείσιμο
Ο στρατός της Νιγηρίας ανέφερε εξάλλου ότι «πολυάριθμοι» ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες που ξέσπασαν στη Μαϊντουγκούρι και στη γειτονική πόλη Κοντούγκα, όπου οι επιθέσεις των μελών της Μπόκο Χαράμ απωθήθηκαν.

Αλλά στο Μογκούνο ανέλαβε δράση η Πολεμική Αεροπορία, «αφού οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν» από την πόλη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κρις Ολουκολάντε.

Η κατάληψη αυτής της πόλης, την οποία η Μπόκο Χαράμ είχε ήδη αποπειραθεί να πάρει δύο φορές στο παρελθόν, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ουσιαστικά οι ισλαμιστές κατέλαβαν την τελευταία στρατιωτική βάση πριν από το Μαϊντουγκούρι -που αποτελεί ιστορικό προπύργιό τους- ενώ άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας έχουν ήδη πέσει στα χέρια τους μέσα στους τελευταίους μήνες.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι έκανε μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική. Η κλιμάκωση της βίας των ισλαμιστών ρίχνει μια βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 14η Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εν μέσω της σφαγής στα βορειοανατολικά και εκτιμάται πως δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να απευθύνουν εκκλήσεις να αναβληθεί η ψηφοφορία.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη οι εκλογές να διεξαχθούν την καθορισμένη ημερομηνία».

«Είναι απολύτως κρίσιμο οι εκλογές αυτές να γίνουν με ειρηνικό τρόπο. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πολύ στενά την εκλογική διαδικασία», τόνισε ο Τζον Κέρι.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου θεωρείται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Νιγηρία το 1999.

Στη χώρα αυτή, όπου ακόμη η μνήμη των μετεκλογικών βίαιων επεισοδίων του 2011 —με πάνω από 1.000 νεκρούς— παραμένουν νωπές, το κλίμα είναι τεταμένο ανάμεσα στα δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, ένας χριστιανός του νότου, και ο βασικός του αντίπαλος, ο μουσουλμάνος του βορρά Μουχαμαντού Μπουχάρι, με τους οποίος συναντήθηκε ο Κέρι χθες, έχουν μεν υπογράψει μια συμφωνία που προβλέπει την αποφυγή των βίαιων επεισοδίων, αλλά ήδη έχουν καταγραφεί σποραδικά επεισόδια. Ο πρόεδρος Τζόναθαν διαβεβαίωσε τον Κέρι ότι εγγυάται να διαθέσει στην εκλογική επιτροπή όλα τα μέσα για να διεξαχθεί μια ειρηνική και ήρεμη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ, ο Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αυξήσουν τη βοήθεια που χορηγούν στην κυβέρνηση της Νιγηρίας. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχουν «διαφανή και ειρηνικό» χαρακτήρα οι προσεχείς εκλογές.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2009 στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και στις επιχειρήσεις του στρατού για να καταστείλει τη δράση της ισλαμιστικής οργάνωσης, ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι ΗΠΑ δίνουν στη Νιγηρία πληροφορίες που συλλέγουν, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από δορυφόρους, ενώ την περασμένη χρονιά η Ουάσινγκτον είχε στείλει στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους στην αφρικανική χώρα για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την εντοπισμό 200 και πλέον μαθητριών που είχαν απαγάγει μέλη της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Τσιμπόκ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αμπούτζα όμως έχουν επιδεινωθεί, εν μέσω των καταγγελιών για τις ακρότητες που φέρεται πως έχει διαπράξει ο στρατός της Νιγηρίας εναντίον πολιτών.

Αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Τζόναθαν να βεβαιώσει εκ νέου τον Κέρι για τη «σθεναρή δέσμευση (της Νιγηρίας) να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στην τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο και ιδίως σε αυτή της Μπόκο Χαράμ».

Για τον Κέρι είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί αποτελεσματική δράση καθώς η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ, καθώς και της Συρίας, αποπειράται να επεκτείνει την επιρροή της σε ορισμένες «περιοχές της Αφρικής». «Αυτό είναι προφανώς ανησυχητικό», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης