Ε.Ε.: Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ουκρανία

Ε.Ε.: Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ουκρανία

Πιθανή η επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα, με ομόφωνη απόφαση των αρχών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Ε.Ε.: Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ουκρανία
Η Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με πιθανή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα.

«Αυτή η κλιμάκωση αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία», προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της σε ανακοίνωση.

Εξάλλου, πολλές κυβερνήσεις -της Σουηδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας- ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον αυτών που ευθύνονται για την αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και σε βάρος του στενού κύκλου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν θα αποφασίσει την Πέμπτη να προσθέσει κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που στοχοθετούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο γρήγορη λύση», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην Ε.Ε. Όμως αυτού του είδους οι κυρώσεις έχουν ήδη δείξει τα όριά τους.

Ωστόσο, για να επιβληθούν νέες, πιο σκληρές από τις σημερινές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χρειάζεται μια ομόφωνη απόφαση των αρχών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., και το θέμα αυτό δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν από την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, υπενθύμισε η ίδια πηγή.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση επί του πεδίου. Από τώρα έως την Πέμπτη έχουμε καιρό για να αποφασίσουμε», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή αυτή.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρείται ιέραξ σε ό,τι αφορά τη στάση του έναντι της Ρωσίας, τάχθηκε ανοικτά υπέρ των κυρώσεων, αφήνοντας κατά μέρος την διακριτικότητα που επεδείκνυε ο Βέλγος προκάτοχός του και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στον συνεχιζόμενο εσωτερικό διάλογο στην Ε.Ε. για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναζητηθεί μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Μόσχας.

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επίσης υιοθέτησε μια σκληρή στάση: «Οι επιθέσεις των αυτονομιστών στη Μαριούπολη παραβίασαν τις συμφωνίες του Μινσκ» και «η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη να τους σταματήσει, εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης