Πρώτο θέμα η Ελλάδα από την Αργεντινή μέχρι τις… Σεϋχέλλες

Πρώτο θέμα η Ελλάδα από την Αργεντινή μέχρι τις… Σεϋχέλλες

Τι γράφουν για Τσίπρα, Σαμαρά στο Κουβέιτ, το Ομάν, την Αργεντινή, την Ιρλανδία

Πρώτο θέμα η Ελλάδα από την Αργεντινή μέχρι τις… Σεϋχέλλες
Τη στιγμή που η αγωνία για το αποτέλεσμα της κρίσιμης εκλογικής μάχης κορυφώνεται και ενώ τη χώρα έχουν κατακλύσει εκατοντάδες δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις με προβλέψεις για την αυριανή ημέρα.
Από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, μέχρι και τις Σεϋχέλλες, την Αργεντινή ακόμα και το Ομάν, δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, εστιάζοντας στους δύο πρωταγωνιστές, τον απερχόμενο πρωθυπουργό και επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

AFP

Κλείσιμο
Με τίτλο «Αντώνης Σαμαράς: Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας τζογαδόρος που έχει χάσει στο παρελθόν», το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων περιγράφει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος περιγράφεται ως άνθρωπος που έχει την τάση να ρισκάρει πολιτικά. Ωστόσο, όπως προβλέπει ο συντάκτης αυτή του η τάση ενδέχεται να του στερήσει τη νίκη στις σημερινές εκλογές.



«Με σπουδές στο Χάρβαρντ ο 63χρονος λέει ότι η σωτηρία είναι μπροστά για την Ελλάδα, έπειτα από έξι επώδυνα χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, ο Σαμαράς προειδοποιεί τους Έλληνες ότι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται ότι θα τελειώσει η λιτότητα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρ’όλα αυτά, όπως τονίζει ο συντάκτης ο απερχόμενος πρωθυπουργός, το τελευταίο του πολιτικό ρίσκο εκπυρσοκρότησε, αναφερόμενος στην αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «Δεν είναι η πρώτη φορά που Ο Σαμαράς παίρνει μεγάλα ρίσκα και θέτει σε αμφισβήτηση την καριέρα του. Πριν δύο δεκαετίες, ως υπουργός Εξωτερικών, δε δίστασε να ρίξει την κυβέρνηση μετά τη μάχη για το επίσημο όνομα της γειτονικής Μακεδονίας».

New York Times

Σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Η ελληνική ψήφος αντιπροσωπεύει το δημοψήφισμα για την λιτότητα», στο πρωτοσέλιδο της σημερινής έκδοσης, η εφημερίδα New York Times αναλύει τις ελληνικές εκλογές μέσω των ψηφοφόρων.

«Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια σημαντική εκλογική διαδικασία η οποία αναμένεται να εκλέξει την πρώτη κυβέρνηση κατά της λιτότητας. Η αριστερά με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται στις εκλογές με ένα προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τον Τσίπρα να στέλνει σήμερα μήνυμα πως το κοινό μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ένα μέλλον λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.



Όπως εξηγεί η εφημερίδα έπειτα από τόσα χρόνια με «σφιχτό ζωνάρι» που χορογράφησε η Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους των 270 δις δολαρίων, που πολλοί Έλληνες κατηγορούν για την κατάρρευση του βιωτικού τους επιπέδου.
Ο ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς βρέθηκε και αυτός στην Αθήνα να υποστηρίξει τον Τσίπρα και όπως φαίνεται το αριστερό κλίμα στον Νότο είναι αρκετά δημοφιλές καθώς οι Podemos έχουν ήδη 20% με ένα χρόνο ύπαρξης ως κόμμα. Όπως και ο Τσίπρας έτσι και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, υπόσχεται ελάφρυνση μέτρων και όχι λιτότητα, συνεχίζει η εφημερίδα.
Αυτή η ρητορική, όμως εξηγούν οι NY Times, τρομάζει τις αγορές αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που λένε πως αυτά που υπόσχεται ο κος Τσίπρας είναι μη ρεαλιστικά. Όχι ότι ο μέσος Έλληνας δεν έχει τέτοιες σκέψεις λέει η εφημερίδα που μεταφέρει δηλώσεις το πρωί των εκλογών πολιτών της περιοχής του Ψυχικού, την Μπέτη Καλέκη και την Πόλυ Κατσούλη που αναφέρουν ότι «φοβούνται την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ο Τσίπρας μιλάει ήδη σαν πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που τον συμβουλεύουν είναι πολύ αριστεροί». Αντίθετα ένας 80χρονος κύριος εκφράζει στους New York Times τον θυμό του για τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι «μας πρόδωσαν». Οι νεότεροι όμως, σημειώνει η εφημερίδα, προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ζωή Μακρυγιάννη που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε στην εφημερίδα δήλωσε πως «οι άνθρωποι ακούν πως ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος και δεν θα κάνει διαφορά. Πιστεύω θα τους διαψεύσει».

Guardian

Από την άλλη, ο βρετανικός Guardian με δημοσίευμά του εστιάζει στους κινδύνους μιας εκλογής ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία του κόμματος.
«Δείχνει σίγουρος και χαλαρός, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του σχολείου στη Κυψέλη ώστε να ψηφίσει», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα που επισημαίνει πως οι σύμμαχοί του που αποτελούνται από «Μαοϊστές, Μαρξιστές, Ευρω-κομουνιστές, Σοσιαλιστές, και Πρασίνους μοιάζουν σίγουροι ότι θα δουν να αποχωρεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 151 έδρες της αυτοδυναμίας».



Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, Έλληνας πολίτης δηλώνει στον Guardian ότι έπρεπε να συμβεί μία μεγάλη αλλαγή, καθώς η οικονομία είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι νέοι να μπορούν να βρουν θέση εργασίας στο εξωτερικό.
«Η σκληρή πολιτική κατά της λιτότητας του Τσίπρα, βρήκαν ενθουσιώδες κοινό ανάμεσα στην εμφανώς εξουθενωμένη και εξαθλιωμένη χώρα», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, παρότι επισημαίνει πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τρομοκράτησε τους δανειστές.

Corriere della Sera

Στη γειτονική Ιταλία οι σημαντικότερες εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα πρακτορεία δείχνουν πρωτοφανές ενδιαφέρον για τη σημερινή εκλογική μάχη. Ανάμεσα τους η Corriere della Sera που με δημοσίευμά της αναφέρεις πως τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων βρίσκονται στραμμένα στην Αθήνα.



«Απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που ένωσε την διασκορπισμένη Αριστερά σε ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο πιο πιθανός για τη νίκη. Ένας ηγέτης που έπεισε το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν καταπιεστεί από την οικονομική κρίση, τη στιγμή που ο καιρός της λιτότητας μοιάζει να τελειώνει», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Βέβαια, από την άλλη, το δημοσιεύματα κάνει λόγο για τους φόβους που προκαλεί στους δανειστές μία ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό «ανησυχούν οι Ευρωπαίοι που προτιμούν μία συνέχεια της σημερινής πολιτικής φάσης».

Kuwait News Agency

Πέραν των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δημοσιευμάτων ενδιαφέρον δείχνουν και τα πρακτορεία και τα ΜΜΕ από ολόκληρο τον κόσμο.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εκλογές απασχολούν ακόμα και το Κουβέιτ, καθώς τηλεγράφημα του πρακτορείου Kuwait News Agency, μιλάει για «κρίσιμη εκλογική μάχη», ενώ επισημαίνει πως «η ελληνική κρίση απείλησε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και γέννησε την ιδέα του Grexit».



Times of Oman

Ενδιαφέρον για τις εκλογές, όμως, δείχνει και ο Τύπος του Σουλτανάτου του Ομάν με τους Times of Oman να φιλοξενούν δηλώσεις Ελλήνων πολιτών εκφράζοντας την ελπίδα τους για αλλαγή, αλλά και την ανησυχία τους για την αυριανή ημέρα.

«Η δυνατότητα της νίκης του Αλέξη Τσίπρα, πυροδότησε φόβους στην Ελλάδα σχετικά με το αν θα δεσμευόταν για την αποπληρωμή του δανείού ή αν θα εγκατέλειπε το ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα.



Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτών «ο Τσίπρας είναι ευπαρουσίαστος και γλυκομίλητος. Αλλά τι μπορεί να επιτύχει στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;», ενώ όπως επισημαίνουν οι Times of Oman άλλοι ψηφοφόροι στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μία νέα προσέγγιση ακόμα και αν είναι μία βουτιά στο άγνωστο.

Sseychelles News Agency

Το πρωτοφανές ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές εκλογές αποτυπώνεται ακόμα και στις σελίδες των ηλεκτρονικών Μέσων στις Σεϋχέλλες! Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει φόβο στη χώρα σχετικά με το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας του φόβου ενός Grexit.



Buenos Aires Herald

Την ίδια ώρα στην Αργεντινή παρακολουθούν με αμείωτη προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα με την Buenos Aires Herald να κάνει ένα βήμα μπροστά και να παραθέτει όσα θα κληθεί να κάνει η νέα κυβέρνηση.
«Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας έχει μία τεράστια λίστα με υποχρεώσεις. Πρέπει να εδραιώσει τις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να τρέχει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να ενισχύσει την αδύναμη ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, να καταλήξει σε συνομιλίες με την Τρόικα», αναφέρει το δημοσίευμα.



Μεταξύ άλλων, η Buenos Aires Herald γράφει πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει εκ νέου μία χρεοκοπία, αλλά και την παραμονή στην Ευρωζώνη αβέβαιη.

Irish Times

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι και οι άλλες χώρες θα αρχίσουν να τείνουν προς την Αριστερά, ειδικά όσες είναι σε προγράμματα αυστηρότητας όπως Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία», αναφέρουν οι Irish Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Οι ελληνικές εκλογές θα επηρεάσουν και τις ιρλανδικές».

Η επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα στα Ιρλανδικά αποτελέσματα, λένε οι Irish Times. Η αναπάντεχη σύνδεση μεταξύ Ελληνικών και Ιρλανδικών πολιτικών φαίνεται από το τηλεφώνημα του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, στον κο Τσίπρα, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Το κόμμα του Σιν Φέιν έχει πολύ μεγάλες ελπίδες να αγγίξει το τριάντα τις εκατό και να κάνει ανατροπή.

Το ρεπορτάζ όμως σημειώνει την πιθανότητα ο Τσίπρας να «πάρει πίσω τις υποσχέσεις του και να αποδείξει ότι τα επιχειρήματα κατά της λιτότητας είναι σαθρά. Βέβαια οι εντελώς αντιμνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα μαλακώσουν μετά τη νίκη στις εκλογές και πιθανώς να αναδιαπραγματευτεί νέους όρους για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας».

O ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα θα θέλουν να συζητήσουν τις διαδικασίες του χρέους αλλά η αλήθεια είναι πως δύσκολα χώρες που ολοκληρώνουν τα προγράμματα τους θα θέλουν να “ξανασκαλίσουν” τις διαδικασίες με τις οποίες μπήκαν στα προγράμματα λιτότητας, με τον φόβο μην αποκαλυφθεί πως δεν προστάτεψαν τους πολίτες της χώρας τους, αναφέρουν οι Irish Times.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης